Ebba Busch Thor, Tomas Ramberg, Acko Ankarberg Johansson. Kollage/Sveriges Radio
Ebba Busch Thor, Tomas Ramberg, Acko Ankarberg Johansson. Kollage/Sveriges Radio

Ramberg om spelet i KD: Alla får priser

Ekots Tomas Ramberg om spelet kring ny KD-ledare
2:16 min

Allt är inte vad det ser ut att vara. Den som ställer upp som partiledarkandidat för Kristdemokraterna siktar inte nödvändigtvis på att bli partiledare, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Att kandidera är också ett bra sätt att positionera sig och sina anhängare inför det maktpussel som sen ska läggas omkring partiledaren.

Så var det när Centerpartiet och Vänsterpartiet bytte ledare. De kandidater som inte blev valda hade genom att kandidera ändå försäkrat sig om centrala platser i partiet. Alla får priser!

För säkerhets skull har Kristdemokraternas partistyrelse kastat upp alla poster i luften. Det finns alltså gott om ledande uppdrag att fördela bland vinnare och förlorare när väl själva ledarfrågan är avgjord.

I skuggan av ledarfrågan växer en stand-in-strid fram. Varken Ebba Busch Thor eller Acko Ankarberg-Johansson är riksdagsledamöter. En central roll blir alltså att företräda partiet i de kommande tre årens partiledardebatter. På samma sätt som Mikael Damberg fick vikariera som Socialdemokratisk ledare under förra mandatperioden.

Nuvarande gruppledaren Emma Henriksson och ekonomiska talespersonen Jakob Forssmed ligger bäst till i vikarie-tävlingen. De stärks av att figurera som partiledarkandidater, trots att de har liten chans att väljas.

De två favoritkandidaterna Ebba Busch-Thor och Acko Ankarberg-Johansson representerar varsin idéströmning inom Kristdemokraterna. Busch-Thor stödde Mats Odell i försöket att störta Göran Hägglund för några år sen.

Buschs och Odells stödtrupper beskrivs ofta som värdekonservativa. I själva verket står de för en kombination av kristna värden och marknadsliberalism. De vill visserligen ha mindre liberalism i livsstilsfrågor men samtidigt mera liberalism i ekonomiska frågor. Som en svensk light-variant av den kristna högern.

Acko Ankarberg står för samma inriktning som Göran Hägglund. Hon anses av många vara den som läkte såren i partiet efter det misslyckade upproret mot Hägglund. Det kan alltså se ut som om Kristdemokraterna nu har att välja mellan två politiska kurser.

Mot detta talar att Hägglund under senare år rört sig tydligt i konservativ riktning. Vinterns utspel om restriktiv invandringspolitik är bara det senaste exemplet. EU-politiken och militärpolitiken har gått i samma riktning.

Hägglund har också tagit strid i de värdekonservativas kärnfrågor. Mot homosexuellas lika rätt till äktenskap och mot ensamståendes rätt till insemination. Skillnaden mellan falangerna blir alltså inte så stor i praktiken. Och en ny ledare måste samla partiet.

För Acko-Ankarbergs anhängare blir det ändå ett tungt internt argument mot Busch-Thor. Med henne som ledare skulle väljarna få bilden att partiet blivit smalare, kan de hävda. Ett argument som väger tungt i en organisation som lever under fyra-procents-galgen. Och vars väljarkurva från de senaste fyra valen pekar rakt ut ur riksdagen 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".