Gudrun
Foto: TT

Fi vill bli mer likt andra partier

Fi kongress håller kongress
0:57 min

Feministiskt Initiativ, Fi, ska satsa mer på landsbygdspolitiken i framtiden. Det framgick när partiet öppnade sin kongress idag.

Platsen för kongressen är Örebro, där partiet höll sin första kongress för tio år sedan. Fi har sedan starten varit stark förankrat i gräsrotsrörelsen, men flera av kongressens förslag kommer att göra partiet allt mer likt de etablerade partierna.

Något som en av partiets nu tre talespersoner Gudrun Schyman menar inte kommer att minska partiets ådra av aktivism.

– Alla är volontärer och det gör med nödvändighet att det måste bli väldigt fritt fram för egna initiativ. Och det i sin tur har ju gjort att vi har fått en väldigt hög aktivism i partiet och det ska vi fortsätta ha, det är vår största tillgång, säger hon.

Kongressen ska bland annat besluta om att minska antalet talespersoner till två stycken och att i framtiden kalla dessa två personer för partiledare.

Förslaget finns också om partiet ska tillsätta en partisekreterare och att begränsa antalet medverkande på framtida kongresser.

I dag får alla medlemmar komma till Fi kongresser och förslaget är att 400 personer ska kunna anmäla sig till framtidens kongresser.

Att partiet har växt och i dag har över 22 000 medlemmar och sitter i 13 kommuner runt om i landet kommer också att speglas i den politik som partiet beslutar om de här dagarna. Bland annat kommer det att bli mer fokus på landsbygdspolitiken.

– Det här speglar det faktum att så många medlemmar finns ute i landet. Alla bor ju inte i storstäder, säger Gudrun Schyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".