Manifestation framför Frauenkirche på 70-årsdagen av bombningen av Dresden. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
1 av 3
Manifestation framför Frauenkirche idag. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
Frauenkirche i Dresden förstördes 13 februari 1945. I dag är den återuppbyggd. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
2 av 3
Frauenkirche i Dresden förstördes 13 februari 1945. I dag är den återuppbyggd. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
Demonstration i Dresden för att staden också ska kunna komma ihåg Dresdens nazistiska historia och inte bara offerrollen. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
3 av 3
Demonstration i Dresden för att staden också ska kunna komma ihåg Dresdens nazistiska historia och inte bara offerrollen. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Omdebatterade årsdag i Dresden

"Det går inte att glömma"
1:57 min

I den tyska staden Dresden högtidlighålls idag 70-årsdagen av stadens förstörsle i slutet av andra världskriget. Cirka 25 000 människor dog när stora delar av staden bombades sönder av de allierade. Men årsdagen är omtvistad sen många år tillbaka inte minst eftersom det var Nazityskland som började kriget.

Renate Hausmann var 6 år när bomberna föll över Dresden den 13:e februari 1945. Tillsammans med föräldrarna tog hon skydd i husets källare och när de kom upp igen efter angreppet så man bara eld och förstörda hus berättar hon

– Minnena kommer alltid upp på den här dagen, det går inte att glömma, säger hon.

Vi träffas på torget framför den pampiga Frauenkirche i stadens delvis återuppbyggda barockcentrum. Cirka 25 000 personer dog i den eldstorm som skapade av den kombination av spräng- och brandbomber som brittiska flygvapnet vräkte ner över staden under natten.

Och trots att flera andra tyska städer bombades sönder tidigare under kriget och egentligen förstördes än mer så har just förstörelsen av Dresden blivit en sinnebild de allierades bombkrig mot Tyskland.

Och det har också lett till en omfattade debatt i Tyskland om civila offer kontra Hitlertysklands ansvar för kriget. Under senare år har till exempel nynazister använt Dresden för att genomföra demonstrationer och i år har den islamfientliga rörelsen Pegidas nationalistiska tongångar skakat om staden inför årsdagen. Det har fått många i Dresden att reagera.

– Vi vill visa med den här minnesmarschen att det även i Dresden fanns övertygade nazister som också hade ett stort ansvar för att det blev som det blev.

Budskapet kommer från högtalare på en lastbil som fungera som en scen under den demonstration som en rad vänstergrupper genomförde genom stan idag för att framhäva Dresdens ansvar för nazitysklands brott.

– I Dresden har man ofta bara lyft fram offerrollen, jag tycker det är viktigt att vi också ser det från andra hållet, säger Esther som går med i demonstrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".