Räknar sina pengar. Foto: Fredrik Sanbderg/TT.
Foto: Fredrik Sanbderg/TT.

Kronan väntas förbli svag till sommarsemestern

"Rätt så jobbigt under våren"
1:41 min

Efter Riksbankens beslut förra veckan om att införa minusränta har kronan försvagats rejält. Och enligt valutabedömare får svenska resenärer räkna med svag krona också i sommar.

-- Mycket talar väl för att kronan kommer att fortsätta ha det rätt så jobbigt här under våren och sommaren. Och en ytterligare kronförsvagning från de här nivåerna som vi har nu tror jag nog att man ska räkna med, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB.

Gentemot vilka valutor då?

– Egentligen mot alla valutor.

Johan Javeus konstaterar att en svagare krona är precis vad Riksbanken vill ha och att det var en huvudorsak till att styrräntan sänktes till minus 0,1 procent i torsdags.

–- När Riksbanken sänker räntan på krontillgångar då blir de mindre attraktiva för investerare, och då försvagas kronan eftersom det är många som säljer kronor helt enkelt, säger han.

Något eget mål för kronan har inte Riksbanken men tanken är att en svagare krona kan både sätta fart på exporten och tillväxten och samtidigt göra importvaror dyrare, vilket i sin tur kan puffa upp inflationen.

Kronan har försvagats ordentligt det senaste året. På växlingskontor för resevalutor kostar en dollar nära nio kronor och en euro över en tia.

Claes Måhlén är chefsstrateg på Handelsbanken  och han tror att det här kommer att märkas i resenärernas plånböcker.

– Ja, det är klart att jämför man med hur det såg ut förra sommaren och om man reser utomlands, så kommer det att se lite dyrare ut, nästan oavsett var man åker, säger han.

Ekot har talat med flera valutastrateger och de tror alla att kronan kommer att hållas nere under en stor del av året. Om kronan blir för stark, lär Riksbanken gå in med fler insatser.

– Det som står till buds är lägre ränta, man har sagt att man kan gå ännu mer under noll procent. Man kan också utöka de statsobligationsköp som man ska ägna sig åt den närmaste tiden, med effekt att det trycker ner räntorna och det försvagar också kronan sannolikt, säger Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".