Skylt utanför den europeiska centralbanken. Foto: Daniel Roland.
Foto: Daniel Roland/AP.

Uppåt för europeisk ekonomi

Staffan Sonning rapporterar
1:43 min

Under dagen har det kommit flera besked som tyder på att den ekonomiska utvecklingen i Europa är bättre än väntat. Tillväxttakten frisknar till och det syns till och med optimism om Grekland.

I en marknad som den senaste tiden har hukat sig inför nya dystra besked om tillståndet i ekonomin, så har det i dag kommit flera uppmuntrande besked.

Det viktigaste är att det syns tecken på att eurozonen kanske återigen är på väg åt rätt håll. Nya siffror från statistikmyndigheten Eurostat visar att ekonomin inom eurozonen som helhet gick bättre än väntat under fjärde kvartalet i fjol.

Totalt blev det en tillväxt på 0,3 procent. Det låter inte mycket, men det var bättre än väntat och möjligen ett tecken på att det i alla fall inte är på väg att bli ännu sämre.

Siffrorna skiljer sig naturligtvis kraftigt åt mellan länderna, men det mest positiva är att euro-dragloket Tyskland uppvisade en tillväxt på 0,7 procent, vilket var väsentligt högre än beräknat. Sorgebarnet är Italien, som haltar fram efter flera år av eurokris. Italien hade ingen tillväxt alls under fjärde kvartalet, noll procent.

Grekland står ju i centrum för allas uppmärksamhet just nu. Enligt Eurostat går det fortfarande inget vidare med den återhämtning som skulle ha kommit för flera år sedan, enligt den plan som eurozonen skapade för att rädda landet. Tillväxten i Grekland sjönk med 0,2 procent. De enda länder som gick sämre under fjärde kvartalet var Cypern och Finland.

Trots de dystra sifforna för Grekland, så rusade aktiekurserna där igen och räntorna sjönk. Det beror på en rad uttalanden som tyder på att Grekland och eurozonen kan kompromissa sig fram till en överenskommelse när eurogruppen möts igen på måndag för att diskutera landets framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".