Delad bild: Maud Olofsson och Mikael Damberg. Foto: Leif R Jansson/TT samt Anders Wiklund/TT.
Foto: Leif R Jansson/TT samt Anders Wiklund/TT.

Nu slår Olofsson tillbaka mot regeringen

"Jag tycker att det är oprofessionellt"
1:06 min

Den förra centerledaren Maud Olofsson får sparken av regeringen från gruvbolaget LKAB:s styrelse. Men hon har inte fått reda på varför hon måste lämna styrelsen.

– Jag tycker att det är oprofessionellt. Jag är tillsatt att jobba i LKAB:s styrelse för bolagets bästa och då ska jag ju utvärderas utifrån det. Om man då från regeringens sida väljer att avsätta mig tycker jag att man ska få reda på varför.

Det var för någon vecka sedan som Maud Olofsson fick beskedet av en tjänsteman på näringsdepartementet. Hon begärde då en förklaring från näringsminister Mikael Damberg men han har inte hört av sig.

Enligt Svenska Dagbladet så är förklaringen till att Maud Olofsson måste lämna LKAB:s styrelse att hon vägrade att ställa upp på utfrågningen i Konstitutionsutskottet om Vattenfalls köp av holländska Nuon, en affär som blev en brakförlust i mångmiljardklassen.

– Ja, det kan väl vara en förklaring, men återigen, det är det som Mikael Damberg borde svara på.

Nu befarar Maud Olofsson att utnämningar till statliga bolagsstyrelser ska bli mer partipolitiserade

– Så var det ju innan 2006 när jag fick ta över och det var inte bra för bolagen, säger Maud Olofsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".