Syrisk flykting i Libanon. Foto: Bilal Hussein/AP.
Foto: Bilal Hussein/AP.

Spänt läge i krisens Libanon

"Alla har en gräns"
1:39 min

Efter att i fyra år tagit emot stora flyktingströmmar från Syrien är Libanon idag ett land i kris. Sekteristiska spänningar riskerar öka och Ross Mountain, FN:s humanitära koordinator i Libanon, är förvånad över att landet inte redan kollapsat under flyktingtrycket.

– Libanon visar stor uthållighet, men alla har en gräns och vi är oroliga för att den närmar sig, säger Ross Mountain.

När han inte är rundresa i Europa för att prata om krisen i Libanon, jobbar han som FN:s humanitära koordinator i Beirut. Han beskriver läget som mycket skört just nu.

Omkring var tredje person i Libanon är syrisk eller palestinsk flykting, och landet, som innan kriget i syrien bröt ut 2011, hade omkring fyra miljoner invånare, uppskattas mot slutet av året ha nära sex miljoner.

Både sjukvården och skolsystemet vacklar under trycket, och arbetslösheten har fördubblats på fyra år, enligt FN. Samtidigt växer irritationen bland Libanons redan fattiga tredjedel, som har fått konkurrens av de syriska flyktingarna, säger Ross Mountain.

– De lever sida vid sida och tävlar om jobb, tillgång till sjukvård, utbildning och så vidare.

Utöver de humanitära problemen finns också en oro för ökat sekteristiskt våld i landet, som har ett komplext system av religiösa grupperingar.

– Vi ser redan spänningar, och det är häpnadsväckande att det inte är mer spänt än vad det är. Att hålla det så är det som nu är utmaningen, säger Ross Mountain.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".