Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner blir inte av med den för henne politiskt besvärande utredningen. Foto: Rolex Dela Pena/TT.
Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner blir inte av med den för henne politiskt besvärande utredningen. Foto: Rolex Dela Pena/TT.

Argentinas president utreds vidare

"Ett försök att destabilisera."
1:39 min

I Argentina ska riksåklagaren fortsätta utreda attentatet mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994, där president Cristina Fernandez de Kirchner anklagats för att ha påverkat efterspelet. Utredningen leddes tidigare av åklagaren Alberto Nisman som hittades död i sitt hem den 18 januari i år.

– Det här är ett försök att destabilisera vår regering, jag ifrågasätter åklagarens beslut att fortsätta den här utredningen, sa president Cristina Fernandez de Kirchners talesperson när han igår mötte pressen. 

Utredningen gäller bombattentatet mot ett judiskt centrum i Buenos Aires 1994, då 85 människor dödades. Det har länge funnits misstankar om att Iran låg bakom attacken, men ingen har hittills dömts för dådet.

Åklagaren Alberto Nisman ledde utredningen fram till sin död. Han var övertygad om att det var Iran som låg bakom attentatet och hävdade att de skyldiga skyddades av Argentinas regering, som ville förbättra sina handelsrelationer med Iran och därför medvetet försvårade utredningen.

I mitten av januari var tanken att Nisman skulle presentera sin utredning i den argentinska kongressen. Han väntades då formellt anklaga president Cristina Fernandez de Kirchner och utrikesminister Hector Timerman för att försöka skydda iranierna. Men dagen före presentationen hittades Nisman död i sin bostad. Huruvida han begick självmord eller mördades är fortfarande oklart.

Fallet har delat Argentina, och på onsdag planeras en stor demonstration mot regeringen. Cristina Fernandez de Kirchners stabschef Jorge Capitanich sa vid en presskonferens att oppositionen genom att politisera rättsfallet försöker genomföra en statskupp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".