En begravning, en ung man böjer sig ned och håller handen på sanden som täcker graven.
Foto: TT.

Mord på muslimer har blivit storpolitik

Mord på muslimer har blivit storpolitik
2:15 min

Morden på tre unga muslimer i den amerikanska delstaten North Carolina har nu blivit både nationell och internationell politik.

FN:s generalsekreterare har fördömt morden, och Turkiets president kritiserar USA för hanteringen av trippelmorden. Sent i går kommenterade president Obama för första gången morden och kallade dem "brutala och chockerande".

Muslimer världen över har reagerat mycket starkt på det man ser som en uppenbart hatbrott, något som en av mordoffrens föräldrar upprepade när de tre begravdes.

Pappan till de två mördade systrarna, sa på begravningen att morden på hans döttrar och svärson inte kan ses som något annat än ett klart och tydligt hatbrott, och att den uppfattningen delas av de jurister han talat med.

Offrens familjer, liksom de drygt 5 000 som kom till begravningen, är övertygade om att de tre offrens muslimska tro spelade en avgörande roll för den granne som tog sig in i deras lägenhet och sköt samtliga till döds, i huvudet och på nära håll.

Men morden, som inträffade i tisdags, hanterades först både av lokala myndigheter och de stora medierna här i USA helt och hållet som ett futtigt bråk om en parkeringsplats som gått fruktansvärt fel.

Under hela veckan har muslimer världen runt reagerat mycket starkt på det, och i flera muslimska länder har det hållits spontana möten och fackeltåg, präglade av stor sorg och ilska över det som ses som ett USA som inte tycks ta lika allvarligt på våldsbrott som drabbar invandrade amerikanska muslimer, som de som riktas mot infödda kristna amerikaner.

Och i går tog Turkiets president Tayyip Erdogan tillfället i akt att kritisera USA för att vara tyst om morden, och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa att han var "djupt berörd", en signal om att inte heller han ser morden som ett amerikanskt skottdrama vilket som helst.

FN-chefen beskrev de tre som begåvade universitetsstudenter och globala mönstermedborgare som ägnade sin fritid åt internationellt humanitärt hjälparbete.

När det så till slut kom ett uttalande från president Obama kallade han morden "brutala och chockerande", och sa att ingen i USA ska kunna attackeras på grund av sin tro.

Samtidigt kom beskedet att USA:s justitiedepartmentet och den federala polisen FBI har inlett en egen utredning.

Gärningsmannen beskriver sig själv som någon som hatar all religion, något han uttryckt många gånger i olika sammanhang, men vidhåller att trippelmorden utlöstes av bråk om en parkeringsplats.

Grannar vittnar om långvarig rädsla för mannen som ofta var både beväpnad och hotfull, och som enligt polisen hade en hel vapenarsenal hemma, inklusive minst ett automatvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".