Ukrainsk militär på vägen mellan staden Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT
Ukrainsk militär på vägen mellan staden Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT

Striderna rasar i Ukraina bara timmar före vapenvilan

"Sen natten har stormningsförsök gjorts"
2:12 min

Tio timmar före vapenvilan för östra Ukraina rasar intensiva strider, framförallt runt staden Debaltseve, men också kring Luhansk i nordöst och Mariupol i sydöst. Artilleri och raketbeskjutningen har slagit ut gas, el och vatten.

Kanal 5 räknar upp alla byar och städer som saknar gas, utslagna i intensiv beskjutning med raketer och tungt artilleri. Småstäder med ukrainska mått mätt, med svenska motsvarande Ystad.

Värst är det kring staden Debaltseve, som ligger strategiskt där viktiga vägar och järnvägar korsas. Bombardemanget har snart jämnat alla hus med marken, hävdar polischefen i den ukrainska staden.

Ryska medier som följer de proryska styrkorna på separatistsidan har i flera dagar påstått att de slagit en ring kring de få kvarvarande ukrainska styrkorna och att staden snart erövrats. Det förnekas från ukrainskt håll.

Anatolij Stermach är talesman för antiterroroperationen.

– Sen natten har stormningsförsök gjorts av våra positioner i Debaltseve med svåra förluster på terroristernas sida, sa han i ukrainsk tv.

Han sa också att attackerna intensifierats med stridsvagnseld och raketbeskjutning mot Mariupol i söder.

USA har idag släppt satellitbilder från Debaltseve som visar stridsvagnar och truppformationer. Det avtal om vapenvila som skrevs under i onsdags i Minsk ska träda i kraft vid midnatt.

Den ryske presidentens godkännande innebär ett indirekt erkännande av rysk militär närvaro. Punkten som räknar upp vilka vapen som ska dras bort nämnder Tornado S ett nytt ryskt vapensystem, som bara Ryssland har tillgång till. Nu står det i avtalet att det ska dras bort från Ukraina, vilket indirekt bevisar den ryska militära närvaron.

I Ryssland har samtidigt ryska människorättskommissionären vänt sig till försvarsministeriet för att utreda ännu ett fall där kontrakterade soldater från Murmansk protesterat mot att de ska skickas till strid i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".