Ukrainska soldater. Foto: Anatolii Stepanov/AFP.
Foto: Anatolii Stepanov/AFP.

Vapenvilan i Ukraina timmar bort - striderna fortsätter

Strider inför vapenvilan i östra Ukraina
1:55 min

I östra Ukraina är det bara timmar kvar till eldupphör enligt det nya avtalet om vapenvila från Minsk. I det berörda området rasar intensiva strider och nu anklagar Moskva Ukraina och väst för att ha misstolkat avtalet - som ännu inte trätt i kraft.

Tysk tv som rapporterar från Donetsk inför vapenvilan avbryts av raketbeskjutning mot centrum. Under dagen har intensiteten i striderna ökat markant inför den utlysta vapenvilan vid midnatt.

– Terroristerna bryter mot Geneveavtalet genom att skjuta mot bostadsområden och riskera civila liv. De fortsätter bryta mot Minskavtalet, säger Andrei Lysenko, talesman för ukrainska armén.

Lysenko anklagar Ryssland både för att aktivt delta i striderna med vapen och soldater och för en intensiv desinformationskampanj. En kampanj som syftar till att skyla över den ryska aggressionen mot Ukraina.

Sju soldater har dödats senaste dygnet och 23 skadats, enligt Lysenko. Tveksamheten inför det senaste Minskavtalet om eldupphör ökar än mer sedan Moskva plötsligt anklagar Ukraina och väst för att ha misstolkat avtalet.

Som ett litet eko från Moskva hördes den självutnämnde premiärministern i Donetsk så kallade folkrepublik, Alexander Zachartjenko säga idag att hans milis inte tänker ge upp Debaltseve och att stadens status inte finns i avtalet. En stad som snart ligger fullständigt i ruiner, sönderskjuten med hjälp av ryska sofistikerade vapen.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har idag talat med både USA:s president Obama och Tysklands Angela Merkel om det sköra läget. Porosjenko sa idag att om vapenvilan inte träder i kraft är han redo att förklara att krigsläge råder.

Kanske konstigt då krig faktiskt redan pågår, men det har hittills kallats för en antiterroroperation.

Situationen i Ukraina

Bild
Bild

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".