Det är stark polisnärvaro i Köpenhamn i natt efter de två skottattentaten. Här en polisbil på en gata nära stationen Nørreport. Foto: Hiroko Yoshida/Sveriges Radio.

Bakgrund: Dödsskjutningarna i Köpenhamn

Polisen har skjutit ihjäl en man i Köpenhamn
1:59 min

Tre personer har dött och fem är skadade efter en dramatisk händelseutveckling i Köpenhamn. Detta har hänt:

Kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro. Attentatet skedde vid 16-tiden på lördagen. En 55-årig man sköts till döds och tre poliser skottskadades. Poliserna fick inte livshotande skador.

Den svenske konstnären Lars Vilks var på plats på kulturhuset för att framträda vid ett debattmöte när en man öppnade eld.

– Den ganska fåtaliga publiken fick uppleva fruktan och skräck - och tragedi. Jag kan inte säga att det drabbade mig, jag var väl påpassad, skriver Lars Vilks på sin blogg.

Synagogan på Krystalgade. En person sköts till döds och två poliser skadades vid 01-tiden natten till söndag. Enligt danska TV2News var mannen som avled en ung judisk man som stod vakt. Poliserna skadades i arm respektive ben.

Nørrebro station. Strax efter klockan fem på söndagsmorgonen sköt polisen ihjäl en man nära Nørrebro station i Köpenhamn.

Danska polisen höll en presskonferens klockan 8 på söndagsmorgonen där de berättade att det sannolikt var samma gärningman vid de båda attentaten. Gärningsmannen är sannolikt den man som polisen sköt ihjäl vid Nørrebro station.

Polisen hade spanat på en adress i stadsdelen Nørrebro. När den misstänkte gärningsmannen kom dit försökte polisen ta kontakt med honom. Då öppnade han eld mot polisen som besvarade den och mannen avled. Ingen polis skadades vid tillfället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".