Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Foto: TT
Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Foto: TT

Djup oro bland judar efter antisemitiska dådet i Köpenhamn

"Hade lika gärna kunnat hända i Stockholm"
3:39 min

Dödsskjutningarna i Köpenhamn har tydliga liknelser med det som hände i Paris. Det börjar med attacker mot konstnärer och journalister, och fortsätter med antisemitiska terrordåd mot judiska mål. Den slutsatsen drar ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein.

– Vi ser ett mönster, precis som i Paris. Det börjar med Charlie Hebdo eller Lars Vilks, och det slutar med judar, säger Silberstein.

Kom det här som en överraskning för dig?

– Absolut. Samtidigt tror jag att judar ständigt bär med sig att någonting kan hända, inte minst i dessa tider.

Enligt Silberstein är känslan att det som hänt i Köpenhamn lika gärna hade kunnat hända i Stockholm. Det är svårt att sätta ord på vad judar i Sverige känner just nu, säger han.

– Redan tidigare tror jag att många judar funderat på om man ska vara kvar i Sverige, om man ska vara kvar i Europa. Det är klart att dessa tankar får näring, än en gång, när någonting sådant här händer, säger Willy Silberstein till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".