Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Svenska regeringen följer utvecklingen i Köpenhamn

"Jag är bedrövad över att det återigen har hänt"
1:55 min

Den svenska regeringen följer nu händelseutvecklingen i Köpenhamn för att kunna var behjälplig säger inrikesminister Anders Ygeman.

– Jag är bedrövad över att det återigen har hänt och nu i Köpenhamn. Men samtidigt glad åt att det förefaller som om den danska polisen har löst situationen och förefaller har fått fatt i gärningsmannen, säger Anders Ygeman.

Han har ansvar för ordning säkerhet och krisberedskap och säger att man nu står i nära kontakt med den danska regeringen för att eventuellt kunna bistå.

– Idag står vi i kontinuerlig kontakt med den danska regeringen och dess motsvarigheter för att se om det är någonting som vi ka hjälpa till med i utredningsarbetet och om de vill ha besök av oss.

Inrikesministern har förhoppningar om att kommande svenska insatser, som exempelvis en nationella strategi mot terrorism, kriminaliseringen av terrorkrigsresor, och de hemliga tvångsmedel som polis och säkerhetspolis har haft tillgång till, nu har gjorts permanenta. Insatserna kan bli hjälpmedel för att hindra att liknande händelser som nu drabbat Köpenhamn också drabbar Sverige.

Men länders säkerhetstjänster måste förbättra sitt samarbete med informationsutbyte, säger inrikesministern som i nästa vecka kommer att delta i ett internnationellt möte om detta.

– Vi måste förbättra arbetet mellan säkerhetstjänst och länderna för att utbyta underrättelseinformation. Jag reser på tisdag tillsammans med chefer från säkerhetspolisen och den nationella samordningen mot våldsbejakande extremist till Washington om ett möte om terrorism som Obama kallat till. Vi kommer att driva den här typen av frågor här.

Vad väntas det mötet ge?

– Kunna vidta bättre förebyggande åtgärder och förhoppningsvis kan vi också ta steget vidare när det gäller utbytet av information.

Säkerhetsarbetet måste förbättras för att kunna skydda Sverige för motsvarande händelser som skett i Köpenhamn.

– Vi måste orka tänka tanken att det som hänt i Bryssel, Paris och Köpenhamn också kan hända i Sverige. Vi ska göra allt för att skydda oss mot den typen av händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".