Polis för ut aktivister från AfD:s möte.
Foto: Daniel Alling/Sveriges radio.

Ödesval för eurokritiskt tyskt parti

"Om vi klarar det i Hamburg kan vi klara det överallt"
2:02 min

Det blev under en kort stund hätsk stämning på Alternative für Deutschland, AfD:s sista valmöte i Hamburg i går kväll.

En grupp vänsterradikala aktivister störde mötet, anklagade bland annat AfD för främlingsfientlighet, till slut tillkallades polis som förde ut aktivisterna.

Det två år gamla AfD, vars främsta mål är att komma i in förbundsdagen 2017, väcker starka känslor i Tyskland. Inte minst i Hamburg, där mycket står på spel enligt en av dess främsta företrädare Hans-Olaf Henkel, före detta mäktig ordförande i det tyska industriförbundet.

– Hans-Olaf Henkel håller med om att ordet ödesval passar i dag för partiet, om vi klarar det i Hamburg kan vi klara det överallt, då kan vi inte längre avfärdas som ett parti som bara går hem i öst, säger han.

Partiet har på senare tid legat strax över eller kring fem-procentsspärren i opinionsundersökningarna i Hamburg. Skulle man inte komma in i dag skulle rubrikerna i Tyskland handla om just det, att partiet inte går hem i hela landet.

Men valet handlar också om partiets politiska inriktning. Henkel är till exempel emot att partiet ska närma sig den islamkritisk rörelsen Pegida vilket flera andra i partistyrelsen är för.

Och i de framgångsrika valen i tre östliga delstater, där partiet kom in med bred marginal under hösten använde sig partiet mer av paroller, som till exempel kraftigt minskad invandring.

I valkampen i Hamburg, som är en stad som sen länge domineras av socialdemokrater och vänsterliberala strömningar, har partiet därför koncenterat sig med sin ursprungsfråga Eurokritiken, igen.

Valresultatet i Hamburg kan alltså också påverka vilken ideologisk inriktning partiet ska få i framtiden.

På sikt är AfD ett potentiellt hot mot inte minst förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater CDU, där kritikerna tycker att CDU under Merkels ledning lämnat sina konservativa kärnämnen.

Valet i dag i Hamburg handlar också bland annat om socialdemokraterna SDP kan fortsätta regera med egen majoritet eller om man behöver en koalitionspartner.

Medverkande: Daniel Alling/Tysklandskorrespondent

Hans-Olaf Henkel/AfD

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".