Polisavspärrningarna vid synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn där en person sköts till döds och två poliser skadades natten till söndag.
Polisavspärrningarna vid synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn där en person sköts till döds och två poliser skadades natten till söndag. Foto: TT.

Judiska församlingen ställer in aktiviteter

"Vet inte om skolan kommer att vara öppen i morgon"
1:16 min

Efter dödsskjutningarna i Köpenhamn då ett av offren var en man som stod vakt utanför en synagoga dödades växer oron bland medlemmarna i de judiska församlingarna i Sverige.

– Vi har ju mycket kontakt med församlingen i Köpenhamn, och det handlar inte bara om mord på enskilda människor, vilket är illa nog, utan också om att känslan att befinna sig i ett tryggt sammanhang har förstörts. Vi måste alla hjälpas åt att återupprätta den känslan, säger Jeshoschoua Kaufmann som är ordförande i judiska församlingen i Malmö.

Judiska församlingen i Stockholm har ställt in alla planerade aktiviteter i dag.

– Vi fungerar som ett litet samhälle och det är bland annat ungdomsaktiviteter och en basar som är inställt i dag, säger Lena Posner-Körösi som är ordförande i judiska församlingen i Stockholm.

I Stockholm kommer judiska församlingen att ha ett internt möte för att diskutera det som har hänt, säkerhetsfrågan och hur man ska göra de kommande dagarna. Det är till exempel inte klart om den judiska skolan i Stockholm kommer att ha öppet i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".