Ukrainska soldater mellan städerna Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT
Ukrainska soldater mellan städerna Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT

Vapenvilan i Ukraina fungerar till största del

"Vid två i natt öppnade ukrainska arméposteringar eld"
1:53 min

Efter att vapenvilan i östra Ukraina trädde ikraft vid midnatt har pro-ryska separatister idag hindrat personal från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE från att nå staden Debaltseve. Men i stort har vapenvilan respekterats, även om läget kring Debaltseve är fortsatt kritiskt.

Grafik: Så tolkas avtalet om vapenstillestånd i Ukraina

– Vid två i natt öppnade ukrainska arméposteringar eld mot DNR och LNR och riskerade civila liv, påstod Eduard Basurin i morse.

Basurin kallar sig försvarsminister i den så kallade "Luhansk folkrepublik". Han hävdar också i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att hans proryska separatister har rätt att skjuta mot Debaltseve. Staden har strategisk betydelse och hålls av några tusen ukrainska soldater som i stort sett är inringade av rysk militär.

Staden tillhör Ukraina. Enligt det förra vapenvileavtalet ligger den på ukrainskkontrollerat område, men det bestrids både av Basurin och även om den ryske presidenten Vladimir Putin, som nämnde staden i Minsk. Vapenvilan gäller inte Debaltseve, sa Basurin idag.

Ukrainska militära talesmannen sa tidigare att separatister brutit mot vapenvilan på tio olika platser. Men den ukrainska armén har inte besvarat eldgivningen. Från de stora städerna Donetsk, Mariupol, Luhansk och Horlivka rapporteras ett nytt lugn, i spåren av vapenvilan. En rysk stödvideo för utbrytarnas sak bekräftar den bilden.

– Vi befinner oss i Horlivka och här liksom i Uglegorsk var natten lugn, säger en rysk soldat i videon.

Han anklagar samtidigt de ukrainska styrkorna för den skottlossning som hörts.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".