Foto: Ola Torkelsson/TT.
1 av 2
Polisen har spärrat av området runt det hus vid Nörrebro i Köpenhamn där den misstänkte gärningsmannen sköts till döds. Foto: Ola Torkelsson/TT.
Fortfarande tusentals blommor och kort utanför Charlie Hebdos redaktion i Paris. Foto: Beaterice Janzon/Sveriges Radio.
2 av 2
Fortfarande tusentals blommor och kort utanför Charlie Hebdos redaktion i Paris. Foto: Beaterice Janzon/Sveriges Radio.

Starka reaktioner i Frankrike efter attentaten i Köpenhamn

Starka reaktioner i Frankrike efter attentaten i Köpenhamn
2:07 min

I Frankrike reagerar många starkt på terroristdåden i Köpenhamn. Likheterna är flera med terrorattentaten i Paris för fem veckor sen där 17 personer dödades. Idag reser franske inrikesministern till Köpenhamn för att visa stöd.

Det är extrasändningar i fransk tv med kartor över Skandinavien och en rad inbjudna gäster. Frankrikes president Francois Hollande ringde snabbt till statsminister Helle Thorning-Schmidt för att visa stöd. Reaktioner kommer från många politiker här.

– Terrorismen är internationell och svaret är internationellt, säger utrikesminister Laurent Fabius i en intervju.

Yttrandefriheten, judar och poliser har attackerats med automatvapen i Köpenhamn liksom i Paris under de tre dagarna med attacker här. Här började det med en blodig attack mot satirredaktionen Charlie Hebdo som drivit med profeten Muhammed. Patrick Pelloux från redaktionen var med och försökte rädda sina arbetskamraters liv.

– Vi känner oss alla som danskar, sa han igår kväll till franska medier. De nya dåden väcker känslor av sorg och ilska över att det fortsätter, sa Pelloux.

Frankrikes ambassadör i Danmark Francois Zimeray var med på seminariet som attackerades i Köpenhamn. Han twittrade ut att han fortfarande var i livet och var chockad när han berättade här hur han hörde skottlossningen och skrik.

Allt gick väldigt fort och det var svårt att förstå vad som hände, berättar han. En representant för judar i Frankrike betonar att trots skyddet av synagogan i Köpenhamn så räckte det inte.

Fortfarande råder det högsta säkerhetsläget här i Parisområdet. Militärer och poliser vaktar många platser. Också i Nice har terrorberedskapen stärkts efter att en man knivhögg och skadade militärer utanför ett judiskt center där förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".