Johan Sjöö, biträdande säkerhetspolischef. Foto: Säkerhetspolisen
Johan Sjöö, biträdande säkerhetspolischef. Foto: Säkerhetspolisen

Säpo: Inget ökat hot i Sverige

"Ingen kan lämna garantier att det inte kan hända i Sverige"
1:38 min

Det som har hänt i Danmark har fått den svenska säkerhetspolisen att överväga hur hotbilden ser ut i Sverige, säger biträdande Säpochefen Johan Sjöö.

– Först gäller det naturligtvis att analysera läget, vad är det som har hänt. Och därefter undersöka om det finns någon koppling till Sverige, om det finns någon anledning att vidta några åtgärder i Sverige.

Har ni skärpt er beredskap i Sverige på något sätt?

– Nej, det kan jag inte påstå. Det är för tidigt att säga det. Vi vet ju ännu inte riktigt allt om motivbild och så vidare i den danska utredningen. Men vi lämnar löpande hotbildsbedömningar till den svenska polismyndigheten som i sin tur sen eventuellt vidtar åtgärder.

Johan Sjöö påpekar att sen hösten 2010 så råder ett förhöjt terrorhot i Sverige men det som hänt i Köpenhamn har än så länge inte fått Säpo att höja den hotnivån.

– Vi tittar naturligtvis på det löpande. Ser vi en anledning att höja den så kommer vi att göra det. Men än så länge har vi inte sett någon sådan anledning.

Om det här kan hända i Danmark så kan det väl hända i Sverige också?

– Det finns ingen som kan lämna några garantier att det inte kan hända i Sverige. För övrigt så har det ju hänt i Sverige. Vi har haft ett självmordsattentat, och vi har avbrutit ett attentat som var riktat mot Danmark. Det kan hända igen.

En gärningsman som agerar helt på egen hand som kanske var fallet i Danmark är nåt som är en extra utmaning för säkerhetspolisen, säger Johan Sjöö.

– Det vi gör är att vi i vår underrättelseverksamhet försöker hitta de här gärningsmännen innan attentaten äger rum, att kunna avstyra innan det händer. Det är naturligtvis särskilt svårt med en ensamagerande människa, säger biträdande Säpochefen Johan Sjöö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".