Anhängare till AfD jublar när vallokalsundersökningen presenterades på söndagskvällen. Foto: Ulrich Perrey/TT.
1 av 2
AfD-anhängare jublade när vallokalsundersökningen presenterades. Foto: Ulrich Perrey/TT.
Hamburgs socialdemokratiska borgmästare Olaf Scholz. Foto: Axel Heimken/TT.
2 av 2
Hamburgs borgmästare Olaf Scholz (SPD) hade skäl att se glad ut. Foto: Axel Heimken/TT.

Stor framgång för eurokritiskt parti i Hamburg

Tog röster från kristdemokratiska CDU
1:10 min

Det tyska eurokritiska och högerpopulistiska partiet AfD fick en stor framgång i delstatsvalet i Hamburg i går. Även för de tyska socialdemokraterna SPD var valet en framgång, medan förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater CDU blev valets stora förlorare.

6,1 procent låter visserligen inte så mycket för Alternative für Deutschland, AfD.

Men det var ändå en stor seger, för det räckte ju för att komma över 5-procentspärren och för första gången får nu det eurokritiska partiet mandat i en ett västligt delstatsparlamentet.

En del kritiker har avfärdat partiet som ett östligt fenomen som inte skulle kunna få fäste i hela Tyskland, men valframgången i Hamburg för AfD visar nu att potential finns för partiet att etablera sig i hela landet.

Partiet är ett hot mot inte minst kristdemokraterna CDU.

I valet i Hamburg kom AfD:s framgång bland annat på bekostnad av just CDU, som i går gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget i Hamburg.

Uppenbarligen har partiet svårt när förbundskansler Merkel, partiets röstmagnet, inte är valbar.

CDU förlorade i Hamburg också många röster till det liberala partiet FDP, som efter många valmotgångar under senare år nu nådde 7,5 procent och blir kvar i delstatsparlamentet.

Hamburg kommer fortsätta att styras av socialdemokraterna som visserligen den här gången inte fick egen majoritet men blev solklart största parti med drygt 45 procent av rösterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".