Till vänster valaffischer för oppositionspartiet APC , All Progressives Congress i Abuja. Till höger valreklam för president Goodluck Jonathan och PDP, People’s Democratic Party. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

Het debatt om uppskjutna val i Nigeria

Många saknar röstkort
1:56 min

I Nigeria skulle det ha hållits val i helgen, men har nu skjutits upp i sex veckor. Valet i Afrikas folkrikaste nation och största ekonomi bedöms vara det jämnaste på decennier och i huvudstaden Abuja är diskussionerna livliga om det var rätt att skjuta upp eller ej.

Grafik: Nigeria och Boko Haram

I marknadsområdet Area 10, eller område 10, i Abuja står en samling män och argumenterar och viftar. Det här är lite av ett Speakers Corner där många och starka åsikter framförs - ofta samtidigt.

En av dem, Amadu beklagar att valen har skjutits upp. Han säger att valmyndigheten var redo att genomföra valet som planerat, men att det var säkerhetsstyrkorna som lade sig i när de sa att de inte kunde garantera säkerheten.

Amadu tror att säkerhetsstyrkorna samarbetar med regeringspartiet, PDP, Peoples Democratic Party, som han menar inte var redo för valet.

De viktigaste frågorna i valet är säkerheten, korruptionen och den allt svajigare ekonomin. Trots en bra tillväxt har det låga oljepriset slagit hårt mot Afrikas största producent.

President Goodluck Jonathan har fått en del kritik för att vara passiv i frågan om hur landet ska hantera Boko Haram.

Utmanaren och den tidigare militärdiktatorn, Muhammadu Buhari, har ett rykte om sig att vara hård och slå mot korruption.

Landet har nästan 70 miljoner registrerade väljare och hur det går i Nigeria i valet i slutet av mars påverkar hela regionen.

Odosi som också står vid område 10, håller inte med Amadu - de uppskjutna valen var det bästa som kunde hända, säger han.

Många har inte fått sina röstkort, mindre än 40 procent, hävdar han. Nu när valet är uppskjutet kan fler få röstkorten, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".