Magnus Norell, terrorismforskare. Foto: Christine Olsson / TT
Foto: Christine Olsson / TT

Svårt att skydda sig mot enskilda gärningsmän

"Man kan inte ha koll på alla"
1:37 min

Det finns inte möjligheter att hålla koll på alla människor och därför slinker enskilda personer, som den avlidne attentatsmannen i Köpenhamn, igenom trots att han var känd av polisen sedan tidigare, menar terrorforskaren Magnus Norell.

Det är en trend att ensamma personer eller mindre grupper utför terrodåd, även om de här personerna förmodligen inte ser sig som ensamma.

– Ordet ensam tycker jag att man ska nyansera, för även om han var ensam eller bara någon mer var med och utförde attentatet så är det ett större religiöst eller ideologiskt sammanhang som han anser sig vara del av.

Magnus Norell menar att en ensam attentatsman följer den trend vi sett i Europa där terrordåd utförs av ensamma personer eller små grupper. Detta kan vara ett problem i arbetet att upptäcka eventuella hot.

– En grupp är naturligtvis lättare att hålla koll på, åtminstone om de har varit i lagens utmarker, men det är oerhört svårt när det gäller enskilda personer. Man kan inte ha koll på alla, säger Norell.

Forskaren menar att hotet från radikala islamister funnits under i decennier i Europa, men växt sig allt starkare. Att Wilks attackerades just i Danmark tror Norell mer har att göra med att det var där konstnären befann sig, och att det även hade kunnat hända i Sverige.

– Han kunde lika gärna attackerats i Sverige, att det hände i Danmark kan ha att göra med att han var där då. Det här evenemanget var utannonserat sedan innan, säger Magnus Norell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".