Foto: TT.
Foto: TT.
Terrordåden i Köpenhamn

Gärningsmannen i Köpenhamn hade minst två vapen

Rört sig i kriminella gäng
1:46 min

I Danmark försöker polisen nu tar reda på vad den misstänkte attentatsmannen hade för sig före, mellan och efter de bägge attackerna i helgen och hur han inspirerats. Först sköt han ihjäl en person på ett kulturcentrum, och många timmar senare sköt han ned en man vid Köpenhamns största synagoga.

Polisen som varit mycket förtegen om uppgifter om den misstänkte gärningsmannen har nu släppt vissa uppgifter

Mannen hade rört sig bland kriminella gäng och var dömd både för vapenbrott och för våldsbrott. Han var 22 år, född i Danmark och bosatt i Köpenhamn.

Det var ungefär så mycket information som den danska polisen ville gå ut med i sitt pressmeddelande i går kväll.

Flera danska medier uppger att mannen nyligen släppts från fängelse efter att ha avtjänat ett straff för ett knivöverfall.

Mannen var alltså känd av den vanliga polisen men också av den danska säkerhetspolisen. Han fanns på vår radar, sa den danske SÄPO-chefen i går.

Men enligt uppgifter till Danmarks Radio så var det nog mer som vanlig kriminell än som en potentiell terrorist som han var föremål för polisens intresse.

I sitt pressmeddelande är polisen lite mer utförlig i sin beskrivning av vilka vapen man hittat.

När mannen sköts ihjäl efter att själv ha öppnat eld mot polisen, så var han beväpnad med två pistoler, och i närheten hittades ett automatvapen av samma typ som användes vid attentatet mot kulturhuset.

Hans klädsel när han dödades stämde överens med det signalement som hade getts på den person som utförde attentatet mot synagogan.

Polisen har också hittat kläder som liknar dem som bars av gärningsmannen vid attentatet mot kulturhuset.

I pressmeddelandet står också att det är polisens uppfattning att den dödade mannen är den person som är skyldig både till attentatet mot kulturhuset och mot synagogan.

Men i det fortsatta utredningsarbetet försöker nu polisen kartlägga vad mannen hade för sig före och efter attentaten. Och om någon annan person har varit inblandad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".