Kvinna lägger blommor utanför synagogan i Köpenhamn där en man dödades. Bild på den misstänkte gärningsmannen. Foto: AFP Photo/Dansk polis/TT.
Den misstänkte gärningsmannen heter Omar Abdel Hamid El-Hussein. Foto: AFP Photo/Dansk polis/TT.

Flaggor på halv stång i Köpenhamn

Samtal med Ekots Danmarkskorrespondent Anna Landelius
3:18 min

Ekots korrespondent Anna Landelius berättar nu på morgonen från Köpenhamn att livet pågår som vanligt där hon befinner sig på centralstationen. Människor kommer till och från tågen som vanligt.

Det bästa sättet att bemöta terrorismen är att fortsätta leva sina liv som vanligt, skriver många tidningar i Danmark.

– Utan för dörren har jag sett många flaggor på halv stång, berättar Anna Landelius, det efter att man bestämt att alla offentliga byggnader ska flagga på halv stång i dag.

Det kommer också att hållas minneshögtider på flera platser under dagen, bland annat på Kruttunnan där det första attentatet ägde rum. Statsministern kommer komma dit.

Polisen i Danmark fortsätter sin förundersökning med full styrka.

Man genomförde flera aktioner i går mot bostäder. Flera personer greps och man gick in i lägenheter där den misstänkte mannen, som enligt flera danska medier heter Omar Abdel Hamid El-Hussein, ska ha bott.

Där beslagtogs datorer och annan elektronisk utrustning för att ta reda på vad som ligger bakom attentaten, uppger medier i Danmark rapporterar Ekots korrespondent.

Många danskar tror att det finns fler gärningsmän. Men polisen har hittat kläder, två pistoler och ett långt automatvapen, vilket man säger stärker misstankarna mot den gripne mannen.

Tidiningarna i Danmark skriver i dag om Omar Abdel Hamid El-Hussein som en sårbar och förvirrad ung man, säger Anna Landelius. Han är uppväxt i ett socialt utsatt område, där det funnits en hel del problem. Mannen släpptes nyligen från ett fängelsestraff, och man spekulerar också om han kan ha blivit radikaliserad i fängelset.

Uppgifter har också kommit om att två män är misstänkta för att ha hjälpt till vid dåden, enligt danska Ekstrabladet. De två greps i går.

Enligt tidningen ska de misstänkta ha hjälpt 22-åringen att skaffa fram vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".