Terror, Danmark
Foto: TT

Unga kriminella män värvas in i jihadistiska miljöer

"Jag har inga vapen säger jag"
2:02 min

Polisen i Danmark arbetar fortfarande efter teorin att attackerna i Köpenhamn i helgen har utförts av en enda gärningsman, men att han har haft medhjälpare.  

Dessutom har det idag kommit fram att den misstänkte gärningsmannen hade radikaliserats den senaste tiden.

Enligt uppgifter till media så hade den misstänkte gärningsmannen, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, radikaliserats under ett fängelsestraff han precis avtjänat för ett tidigare våldsbrott. Han ska då ha uttryckt en önskan att åka till Syrien och strida för IS.

Enligt uppgifter på sociala medier och i Ekstra Bladet publicerade Omar Abdel Hamid El-Hussein en video på sociala medier med en jihadistisk hymn om heligt krig strax innan dåden. Video är nu bortplockad.

Den misstänkte är sedan tidigare känd av både polisen och säkerhetspolisen som en kriminell gängmedlem. Det har länge varit ett problem i Danmark att unga kriminella män värvas in i jihadistiska miljöer.

Vid Mjölnerparken i utkanten av Köpenhamn bodde den misstänkte tidigare, det är stort polispådrag utanför, polisen visiterar bland annat människor och frågar ut folk precis utanför huset.

– Jag har inga vapen säger jag, skriker den ena killen åt polisen när de vill gå igenom hans bil.

Här bor många muslimer och det finns en ilska och oro för att det som skett ska göra deras vardag jobbigare säger några av grannarna. En man säger att den misstänkte gärningsmannen inte var religiös

– Det han gjorde har inget med Koranen att göra säger han.

Sara Zacharia, också hon granne och muslim, säger att han var som alla andra, även om deras familjer inte umgicks.

Omar Abdel Hamid El-Hussein misstänks ha varit ensam gärningsman, men idag häktades två män för medhjälp till mord och mordförsök, bland annat ska de ha hjälpt honom att skaffa vapen och ett gömställe.

I samband med häktningsförhandlingarna kom det fram att det kan finnas fler medhjälpare på fri fot och nu i eftermiddag gick polisen ut och efterlyste vittnen som kan ha sett den misstänkte tillsammans med eventuella medhjälpare före attackerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".