Brandskum över flygplansvrak (arkivbild). Foto: Lasse Hejdenberg/TT
1 av 2
Brandskum över flygplansvrak (arkivbild). Foto: Lasse Hejdenberg/TT
Tobias Rådefjord, brandman från Helsingborg där nu blodtester ska göras för att se om brandmännen fått i sig kemkalier från släckskum. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
2 av 2
Tobias Rådefjord, brandman från Helsingborg där nu blodtester ska göras för att se om brandmännen fått i sig kemkalier från släckskum. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Brandmän ska blodtestas för gift från släckskum

"Minimera användningen"
2:07 min

En ny studie ska visa hur höga halter brandmän har i blodet av farliga fluorföreningar, gifter som kommer från släckskum. En pilotstudie inleds nu i Helsingborg.

– Det skyddet man använt är ju de tilldelade skyddsutrustningen från arbetsgivaren, det vill säga brandställ, handskar och rökskyddsutrustning. Det säger Tobias Rådenfjord som är brandman i Helsingborg och fackligt ombud vid Räddningstjänsten där.

Känns det tillräckligt?

--Ja det har det väl varit. Sedan är det ju en hantering efteråt när vi sanerar och när vi fyller på som man kanske varit sämre på att ha skyddskläder.

Hur tänker du kring det idag?

-- Det får vi se nu vid kommande provtagning, när vi får se hur mycket man lagrat i kroppen. Men absolut, det florerar tankar i huvudet, säger Tobias Rådenfjord.

I pilotstudien ska brandmännens blod testas för perfluorerade kemikalier. Sådana har använts sen 80-talet i brandskum.
Frågan är hur mycket de brandmän som arbetat med skummet har fått i sig. Anna Kärrman som är docent i miljökemi i Örebro leder studien.

-- Vi kommer att titta på perfluorerade ämnen, naturligtvis, som har använts storskaligt i släckvätskor i Sverige. De här ämnena är så långlivade, de stannar kvar i kroppen så länge, att vi kommer att kunna se exponering som varit för tio, tjugo, trettio år sedan. 

Detta är samma typ av kemikalier som har läckt ut till dricksvatten från brandövningsplatser på flera orter. Tidigare studier visar att perfluorerade ämnen kan ge förhöjd risk för leverskador, minskad födelsevikt och påverka sköldkörtelhormon. Det finns misstankar om förhöjd risk för vissa former av cancer, men mycket forskning återstår.

Ett av ämnena, PFOS förbjöds 2009. Men fortfarande används liknande släckvätskor, vars påverkan är lite känd, säger Anna Kärrman.

-- Exakt vilka effekter, både miljö och hälsopåverkan, är svårt att säga. Vi vet väldigt lite om vilka effekter de har, faktiskt.

Forskningen stöds av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB. Där säger brandingenjör Bo Andersson att Räddningstjänsten bör undvika släckvätskor med perfluorerade kemikalier.

-- Vårt ställningstagande är: minimera användningen av skum och framförallt till vi vet!

Annika Digréus
annika.digreus@sverigesradio.se

Josefin Modig
josefin.modig@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".