Foto: TT
Foto: TT

Så vill fängelserna i Danmark förebygga radikalisering

"Har flyttat personer som försökt radikalisera andra"
4:53 min

Den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein ska ha radikaliserats under sin tid i fängelse där han avtjänade ett straff för en uppmärksammad knivskärning ombord på ett pendeltåg. Den misstänkte gärningsmannen stämmer in i bilden av den grupp som riskerar att bli radikala i danska fängelser, det menar ordföranden för fängelseförbundet i Danmark.

Unga män som inte känner någon tillhörighet i samhället. Så beskrivs den grupp personer som löper en större risk att radikaliseras om de hanmnar i fängelse.

– De söker liksom en grund till varför de är arga på samhället, på polisen och på oss, säger Kim Österby, ordförande i fängelseförbundet som organiserar de anställda i kriminalvården i Danmark.

De unga män som Österby pratar om har ofta det gemensamt att de kommer från redan utsatta områden i Danmark.

Att med muslimsk bakgrund, eller annan etnisk bakgrund, komma in i fängelse och redan vara arg på samhället gör de unga lätt blir offer för en viss typ av radikala budskap som andra uttrycker för dem, menar förbundsordföranden.

– Det kan vara andra som säger att det är för dåligt att det är Mohammed på förstasidan i tidningen, eller säger att man inte ska finna sig i att den svenske Mohammed-tecknaren kommer och talar i Danmark, säger Kim Österby.

Det är denna typ av miljöer som sedan får unga män, likt den ihjälskjutne terrormisstänkte Omar Abdel Hamid El-Hussein, att gå långt över gränsen.

För att kunna förebygga radikalisering har personalen i danska fängelser utbildats i hur det ska upptäckas.

– Det är en kurs för hur personalen ska kunna upptäcka personer som, så att säga, träder utanför normen när de är i fängelse, säger Österby.

När unga män som sitter i danska fängelser börjar uttrycka anmärkningsvärda åsikter finns ett datasystem där uppgifterna noteras. På så vis har kriminalvården i Danmark lärt sig att samla information.

Ett problematiskt läge som uppstår, enligt Kim Österby, är när en person sitter isolerad från andra fångar och då riskerar att bygga upp ett större vrede gentemot samhället för att de känner sig orättvist behandlade.

Om de sedan hamnar på en avdelning på ett fängelse med större frihet, och mer kontakt med andra intagna, löper de å andra sidan risken att komma i kontakt med de radikala åsikter som kan skapa större problem.

Isolering i fängelset är dock inget att föredra, det påverkar den psykiska hälsan hos de intagna. Istället handlar det om att försöka placera de unga män som befinner sig i riskgruppen tillsammans med andra intagna som inte uttrycker radikala åsikter.

– Det sker i dag. Vi har tillfällen då vi flyttat personer som försökt radikalisera andra till avdelningar där det helt enkelt inte finns några muslimer. Då finns det ingen som lyssnar på dem, säger Kim Österby.

Men Omar Abdel Hamid El-Hussein, som misstänks för terrordåden i helgen, ska ju ändå ha radikaliserats i fängelset. Gör ni tillräckligt?

– Det gör vi ju aldrig... Nu blir vi tvungna till att fundera över hur vi kan göra det här bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".