En demonstration till stöd för den grekiska regeringen i Aten. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/TT
En demonstration till stöd för den grekiska regeringen i Aten. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/TT

Samtal om grekisk skuld bröt samman

Förhandlingar kan fortsätta den här veckan
1:22 min

Diskussionerna mellan det skuldtyngda Grekland och de övriga euroländerna bröt samman vid 19-tiden på måndagskvällen. En överenskommelse behöver nås den här veckan.

Förhandlingarna bröt samman eftersom Grekland och de övriga euroländerna står för långt ifrån varandra. Mötet avslutades därför efter knappt fyra timmar.

Euroländerna vill att Grekland ska gå med på en förlängning av det nuvarande åtstramningsprogrammet, men det har den nya grekiska regeringen hittills vägrat. Den vill ha ett helt nytt program.

Eurofinansministrarnas ordförande, nederländske Jeroen Dijsselbloem, sa efter mötet att Grekland har den här veckan ut på sig att begära en förlängning av det nuvarande programmet, som löper ut vid månadsskiftet.

– Med de tidsramar vi har... vi kan fortsätta den här veckan, men inte mycket mer, sa Dijsselbloem.

Han sa också att Grekland måste visa att de accepterar de stora dragen i det åtstramningsprogram som finns.

– Det bästa vore om vi kunde få en begäran från Grekland om förändringar i det nuvarande programmet, det är vad vi skulle föredra, sa han.

En grekisk regeringskälla kallade enligt AFP kraven från de övriga för absurda och oacceptabla.

Grekland har i stället talat om ett slags överbyggnadsfinansiering i väntan på att ett nytt program tas fram för att få igång den grekiska ekonomin. Euroländerna vill gärna tolka det som en slags förlängning, men säger samtidigt att de inte fått något tydligt svar om vad Grekland vill åtstadkomma.

Bland EU-diplomater som Ekot talat med finns en stor frustration över att Grekland inte ska ha presenterat något papper eller dokument där det tydligt framgår vad den nya grekiska regeringen egentligen vill, så att det finns något att arbeta vidare med.

Den grekiska hållningen så här långt har varit att försöka övertyga andra euroländer att skapa ett nytt stödprogram och skrota det nuvarande.

Ett nytt möte mellan Grekland och de övriga finansministrarna i eurozonen skulle kunna vara möjligt på fredag, men det är något som nu är upp till Grekland, enligt Jeroen Dijsselbloem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".