Flyktingar från en attack mot staden Maidiguri tidigare i år. Foto: Jossy Ola/TT.
Flyktingar från en attack mot staden Maidiguri tidigare i år. Foto: Jossy Ola/TT.

Vittnesmål från Boko Harams offer

En och en halv miljon på flykt.
1:35 min

Vår Afrikakorrespondent har på plats i Nigeria träffat en av dem som lyckats fly undan extremisterna i Boko Haram.

Den islamistiska rörelsen Boko Haram har länge härjat i Nigerias nordvästra hörn. Nu inför valet senare i mars är det uppenbart att terrorgruppen lyckats störa det politiska livet för hela landet. Dagligen kommer rapporter om attentat och attacker.

– Jag såg dem med egna ögon, säger lantbrukaren James Thomas som flydde i augusti förra året från byn Gwoza i den hårt drabbade delstaten Borno.

Han såg på håll hur de kom och blockerade en väg och sköt ihjäl en på motorcykel när de angrep byn. James Thomas yngre bror och pappa fördes bort av Boko Haram och han har inte hört något av dem sedan dess. Han berättar att kvinnor förs bort och bli krigsfruar och om hur barn förs bort för att tränas i att kriga för Boko Haram.

Inför valet i slutet på mars växer frågan om kampen mot Boko Haram. Det är ju det direkta skälet till att valet sköts upp med sex veckor.

Sedan Boko Haram började med väpnad våld 2009 har omkring 13 000 dödats och över en och en halv miljon tvingats på flykt, de flesta inom Nigeria. James Thomas tycker inte att regeringen tagit hotet från Boko Haram på allvar.

– Om de hade tagit på allvar från början så hade vi inte haft det så här. Nu verkar det ha politiserats och jag tror inte att armén kan besegra Boko Haram så lätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".