Ukrainska soldater. Foto: Anatolii Stepanov/AFP.
Foto: Anatolii Stepanov/AFP.

Fortsatta strider rapporteras i östra Ukraina

"Ryssarna har alltid en plan B"
1:53 min

Vid midnatt skulle de stridande sidorna i östra Ukraina ha börjat dra tillbaka tunga vapen från frontlinjen, som en del i vapenvilan som trädde i kraft i söndags. Men regeringssidan kommer inte att göra det, så länge som striderna fortsätter vid järnvägsknuten Debaltseve.

Grafik: Så tolkas avtalet om vapenstillestånd i Ukraina

Strider rapporteras också utanför städerna Mariopol och Donetsk. Och i huvudstaden Kiev misstror de flesta vapenvilan, och många förbereder sig istället för kriget genom att gå kurser i militär träning och akutsjukvård.

– Om ni får en skottskada är det viktigt att ni stoppar blödningen direkt, säger den amerikanska före detta armésjukvårdaren, som flugits in från Kalifornien. Han har tjänstgjort i både Afghanistan och Irak och är specialist på akuta räddningsinsatser vid fronten. Nu får han betalt av en ukrainsk oligark som erbjuder folk gratis kurser i akutsjukvård och militär träning. Intresset är stort, berättar han.

– I vissa städer kan vi inte ta emot alla som kommer. Ibland flera hundra.

Många är frivilliga som tänker åka till fronten. Det är få som jag träffar i kiev som tror på vapenvilan; att de tunga vapnen ska inom några dagar vara borta från frontavsnitten och att de ryska trupperna lämnar Ukraina.

– Vapenvilan är till för att vinna tid, ryssarna har alltid en plan B, separatisterna kraftsamlar nu för en offensiv, säger Rudenko Jevgeniy som tror att även Kiev en dag kan bli hotat.

Vid sidan om honom sitter Stepahn Medvejenko. Han har bruten käke och skulle egentligen varit med sitt förband i Debaltseve, där upp till 8000 ukrainska soldater nu är inringade av separatister, understödda av trorligtvis ryskt artilleri. Men Stepahn skadade sig i en militärövning i Kiev för två veckor sedan och har nu dåligt samvete för att han inte är med sina kamrater, som han säger. Men vad säger din fru, frågar jag tvåbarnspappan och den 30-årige tidigare frisören, nu klädd i uniform.

– Hon är inte så glad, hon är oroad. Hon tror inte heller på vapenvilan, framväser han med en käke ihopsydd med en tunn ståltråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".