Ukrainska soldater mellan städerna Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT
Ukrainska soldater mellan städerna Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT

Nya försök att få vapenvila att hålla

Osäkerhet kring staden Debaltseve
1:08 min

I ett nytt försök att få vapenvilan i Ukraina att fungera har ledarna från Minskavtalet hållit en telefonkonferens. Enligt tyska uppgifter ska konkreta resultat komma i dag.

Grafik: Så tolkas avtalet om vapenvila i Ukraina

Telefonkonferensen mellan Tysklands Angela Merkel, Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Petro Porosjenko ska enligt uppgift från Berlin ge konkreta resultat redan i dag, tisdag.

Det handlar om att ge fritt tillträde för vapenvileövervakare från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och garantier som ser till att båda sidor verkligen följer avtalet och i dag börjar dra tillbaka tunga vapen som stridsvagnar och raketartilleri.

Enligt den tyska regeringstalesmannen ska de tre statscheferna Merkel, Putin och Porosjenko ha kommit överens om detta.

Men viss osäkerhet råder fortfarande kring staden Debaltseve. Där hukar några tusen invånare i skyddsrum under konstant beskjutning från tungt artilleri. Situationen är kritisk, det ligger döda människor på gatorna som ingen kan begrava, och där finns fortfarande ukrainska armén nästan inringad, men inte beredd att ge upp.

Sådana krav har ställts från de ryskstyrda ledarna för utbrytarna. Senast i dag sade de, precis som Moskva tidigare också sagt, att de inte anser att staden berörs av vapenvileavtalet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".