Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

I dag blev KD:s partiledarstrid elak

"Slående att alla de som kandiderar försöker placerar sig i mitten"
3:22 min

Kristdemokraterna ser sig gärna som det snällaste partiet. Men partiledarstrider lockar lätt fram andra egenskaper hos partiaktivisterna, menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Hittills har kandidaterna och deras supporters valt att inte kritisera andra kandidater, utan nöjt sig med att tala väl om sin egen sida.

De värdekonservativas mest profilerade röst i riksdagen bryter nu tabut mot att attackera andra. När Tuve Skånberg offentligt kritiserar Ebba Busch Thor skapar det oro i partiledningen.

De ser gärna flera partiledarkandidater, men bara om debatten sker under kontrollerade former. Om det blir verklig diskussion med kritik och argument mellan olika sidor är ledningen rädda att såren ska bli svåra att läka.

Striden mellan Odell och Hägglund för några år sen finns i färskt minne. Det är därför partisekreterare Acko Anckarberg Johansson, själv favorit till partiledarposten, i dag manar till samling och enhet.

Men locket är redan av. I buskagitationen cirkulerar nu argument mot olika kandidater. Inte minst mot Jakob Forssmed, som i dag deklarerar att han vill bli partiledare.

Forssmeds motståndare påminner om hans radikalare förflutna.

Som att han en gång som ungdomsförbundets ordförande ville öka invandringen och på sikt släppa den fri. Eller att han var motståndare till kärnkraft och förespråkade ett samarbete med Miljöpartiet.

Men Forssmed har rört sig åt höger sen ungdomspolitikens dagar.

Han var en nyckelperson i regeringssamarbetet med Moderaterna och utformningen av den gemensamma allianspolitiken.

Politiskt är det i dag inte lätt att skilja honom från Acko Anckarberg och Göran Hägglund.

Forssmed är knappast den troligaste partiledaren, men genom att kandidera stärker han sina möjligheter att bli partiets främsta företrädare i riksdagen.

Om Acko Anckarberg blir vald behöver Kristdemokraterna en stark företrädare i riksdagen eftersom Anckarberg själv saknar plats där. Forssmed har genom att kandidera ökat chansen att bli en sådan stand-in.

För Ebba Busch fick helgens framträdande i Ekots Lördagsintervju en oavsedd effekt.

Genom att övertydligt markera att hon vill stå i partiets mitt riskerar hon att alienera sina främsta stödtrupper bland de värdekonservativa.

En del av dem uppfattar nu Busch som en person som är beredd att kompromissa bort viktiga principer för att göra karriär.

En del av de värdekonservativa ser förre bostadsministern Stefan Attefall som en kompromisskandidat.

Men den de drömmer om är en Lars Adaktusson som övertalats att ändra sig och ställa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".