Kina
Foto: TT

Toppolitiker i Kina anklagas för korruption

Ena dagen stigande stjärna, nästa dag utstött, ruinerad och fängslad
1:58 min

I Kina har ytterligare två höga politiker gripits för korruption. En av dem anklagas även för att ha brutit mot landets ettbarnspolitik.

De två politikerna är de senaste i en lång rad politiker, affärsmän och byråkrater som gripits i den landsomfattande antikorruptionskampanj som pågår i Kina.

En av de senaste höjdarna att falla är Zhu Minggou, som var högt uppsatt inom kommunistpartiet i provinsen Guangdong. Han anklagas för korruption, maktmissbruk, och för att ha brutit mot ettbarnspolitiken. Hur många barn Zhu skaffat är dock ännu inte känt.

Ettbarnspolitiken har luckrats upp den senaste tiden. Men man kan fortfarande straffas om man bryter mot den, i synnerhet om man är en politiker som fallit i onåd.

Fallit i onåd har även Su Rong gjort. Su var en av de riktiga partihöjdarna i Peking. Men även han har nu sparkats ut ur partiet och utreds för korruption. Listan kan göras mycket längre.

Över hundratusen partipolitiker har på olika vis straffats för korruption sedan kampanjen för ungefär två år sedan. Det är såklart många, men man ska hålla i åminnelse att det bor över 1,3 miljarder människor i Kina och att kommunistpartiet har över 80 miljoner medlemmar.

Kampanjen är dock ett viktigt propagandaredskap för partiet, som är månt om att visa befolkningen att det tar ilskan över den utbredda korruptionen på allvar. När en politiker väl fallit blir det stora rubriker i de statskontrollerade medierna.

Kampanjen är även ett sätt för president Xi Jinping att konsolidera sin makt, och rensa ut sina politiska motståndare. Antikorruptionskampanjen tjänar alltså både kommunistpartiets och president Xi Jinpings intressen.

I stort sett varje dag kommer det här i Kina uppgifter om att någon högt uppsatt politiker, eller framgångsrik affärsman gripits för korruption och maktmissbruk. Som dominobrickor tycks de numer falla, de kinesiska partikoryféerna.

Ena dagen, stigande stjärna inom kommunistpartiet, privilegier, pengar och makt. Nästa dag, utstött, ruinerad, fängslad och baktalad i de statskontrollerade medierna. Det kan vara lukrativt att vara kinesisk politiker, men de senaste två åren har det även blivit allt farligare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".