Magdalena Andersson, EU
Foto: TT

Sverige vill neka EU-kommissionen ansvarsfrihet

Kontrollen över pengarna är för dålig
1:31 min

Det är fortfarande stora brister i EU-kommissionens kontroll av hur de egna pengarna används.

Det här framgår av den europeiska revisionsrätten som kontrollerat hur pengarna betalats ut och kritiserar kommissionen för 20:e året i rad.

När EU:s finansministrar träffas idag vill Sveriges finansminister Magdalena Andersson inte att kommissionen ens ska få ansvarsfrihet när det gäller 2013.

EU-kommissionen hade 2013 149 miljarder euro att röra sig med. Det handlar om alltifrån stödutbetalningar till lantbrukare till löner av kommissionens anställda.

Men ibland blir det fel, och en felmarginal på ett par procent tycker både revisionsrätten och några länder är acceptabelt, däribland Sverige. Däremot inte så mycket fel som det varit år efter år.

Det handlar särskilt om utbetalningar av olika stöd till fel som begåtts när det gäller offentliga upphandlingar. Just 2013 var felprocenten för kommissionens budget 4,7 procent.

Det här tycker Sverige är för mycket och driver en linje tillsammans med Nederländerna och Storbritannien om att Europaparlamentet till sist inte ska bevilja kommissionen ansvarsfrihet eftersom den egna kontrollen över pengarna är för dålig.

De andra EU-länderna håller med om att kontrollen är för dålig, men vill inte alls gå så långt som att inte bevilja kommissionen ansvarsfrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".