Claes Stråth, generaldirektör Medlingsinstitutet. Foto: TT
Claes Stråth, generaldirektör Medlingsinstitutet. Foto: TT

Anställdas lön bestäms på företagen

"Ungefär 25 procent har så kallade sifferlösa avtal"
1:29 min

I höst drar avtalsrörelsen igång när fack och arbetsgivare ska presentera sina krav inför avtalsförhandlingarna då 2,7 miljoner anställda ska få nya kollektivavtal. Allt mer av ansvaret för avtalen ligger nu lokalt på företag och organisationer.

Det är Medlingsinstitutet som undersökt hur många som har löneavtal där lönehöjningarna inte sätts i centrala avtal, utan sker efter förhandlingar på arbetsplatserna.

Institutets generaldirektör, Claes Stråth, konstaterar att många avtal är det som brukar kallas för sifferlösa, det vill säga att det centrala avtalet talar inte om hur mycket lönerna ska öka och inte heller hur mycket individen ska få i garanterad löneökning.

– Det gäller ungefär 25 procent som har så kallade sifferlösa avtal, säger Claes Stråth till Ekot.

Var fjärde anställd har alltså ett sifferlöst avtal, där det inte finns några garantier för hur mycket lönen ska öka från år till år. Förhandlingarna om lönehöjningar sker i stället lokalt på företagen.

Det här visar statliga Medlingsinsitutets årsrapport, som bland annat granskar löneavtal och löneökningar på arbetsmarknaden.

Med andra ord kan det bli mer godtyckligt hur stora löneökningarna blir. En arbetsplats med en stark fackklubb kan alltså lyckas bättre än en motsvarande arbetsplats med en fackklubb som inte är lika stark.

– Det här innebär att ett större ansvar för lönebildning förs över från den nationella nivån till företag eller förvaltning, säger Claes Stråth.

Nästa år ska 2, 7 miljoner anställda få nya kollektivavtal. Trots att det är många månader kvar innan parterna ska presentera sina krav har både fackförbund och arbetsgivarorganisationer redan kommit med utspel inför avtalsförhandlingarna.

– Det verkar som att man väldigt tidigt argumenterar för sin ståndpunkt. Och dessutom har man gjort det väldigt tydligt, säger Claes Stråth på Medlingsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".