Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande för KD:s valberedning. Foto: Claudio Bresciani / TT.
Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande för KD:s valberedning. Foto: Claudio Bresciani / TT.

KD:s valberedning: Kritisera inte kandidaterna

"Vi vill gärna att man talar för sin kandidat"
1:58 min

Under morgonen uppgav värdekonservative Tuve Skånberg (KD) för Ekot att han inte vill ha Ebba Busch Thor, som partiledare. Nu menar KD-valberedningens ordförande att kandidaterna inte ska kritiseras.

– Jag tycker att det är viktigt när man nominerar, att vi är glada för att det är så många nomineringar, och att man pläderar varför man nominerar en viss person. Det är en väldigt bra grundprincip, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande i Kristdemokraternas valberedning.

Varför är det bra?

– Jo, därför att om man talar för sin kandidat, att det har med värdighet och respekt att göra, det tror jag blir det allra bästa resultatet, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Ebba Busch Thor vill inte kommentera Tuve Skånbergs uttalanden om att han inte anser henne vara rätt för partiledarposten. Men hans agerande har väckt reaktioner i partiet.

Flera kristdemokrater som Ekot har talat med nu på förmiddagen ogillar att Tuve Skånberg så tydligt pläderar mot en partiledarkandidat.

Till exempel skriver partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, också en av dem som vill efterträda Göran Hägglund, på mikrobloggen twitter efter att det blivit känt att även Jakob Forssmed ställer upp som partieldarkandidat: "Bra för medlemmarna med många kandidater! Och tala för kandidater. Inte emot."

Chatrine Pålsson Ahlgren, som är ordförande i den valberedning som ska föreslå en ny KD-ledare inför rikstinget i april, har samma åsikt .

Men hon vill inte kritisera partikamraten Tuve Skånberg.

– Det är upp till honom att bestämma hur man vill göra. Men vi vill gärna att man talar för sin kandidat. Det är vår policy, säger hon och berättar att samma hållning gällde 2012, under den uppslitande partiledarstriden mellan Göran Hägglund och Mats Odell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".