Foto: Daniel Velasco / Sveriges Radio
Foto: Daniel Velasco / Sveriges Radio

Efterlyst för övergrepp återvände till Sverige utan att upptäckas

Hittades av Ekot - då var fallet preskriberat
2:05 min

En mentalskötare som var misstänkt och efterlyst för att ha utnyttjat en patient sexuellt och som åkt utomlands, kunde komma tillbaka till Sverige utan att polis och åklagare märkte det.

Först efter att Sveriges Radio i en dokumentär uppmärksammat att mentalskötaren fanns i Sverige har polisen försökt ta upp ärendet igen, men då var det för sent. Brottet hade precis preskriberats.

Patienten Sara är besviken:

--Det är bedrövligt. Det är så enkelt att upptäcka, kan jag tycka, att nån har återvänt. Jag förstår inte att det ska vara så svårt. Varför kan inte polisen ha någon form av rutin där man kollar, åtminstone en gång om året? När nu preskriptionstiden inte hade gått ut.

Ekot har tidigare berättat om Sara, en av flera patienter på en psykiatrisk avdelning i Upplands Väsby som anmälde att deras mentalskötare utnyttjat dem sexuellt.

Saras mentalskötare fick lämna sin anställning. Han blev efterlyst och misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Men när polisen väl skulle förhöra honom hade han lämnat landet.

Förundersökningen lades ner och skulle tas upp igen om mentalskötaren kom tillbaka. Och det gjorde han, utan att polisen märkte det.

I samband med arbetet med dokumentärserinen "Patienten och tystnaden" hittade Ekot mentalskötaren på några minuter.

Han hade bott i Sverige i nästan ett och ett halvt år och fortsatt jobba inom vården utan att polisen märkt det.

Efter dokumentären försökte Björn Lindgren på norrortspolisen i Stockholm öppna upp förundersökningen igen. Men då var det för sent. Brottet hade preskriberats med bara ett par veckors marginal:

– Tyvärr var jag tvungen att meddela målsäganden det tråkiga beskedet.

Vad tänker du om att det är väldigt lätt att hitta en person, men att ni inte upptäcker när de kommer tillbaka, han hade ju varit tillbaka ganska länge?

– Vi gör ju inte de kontrollerna regelbundet på alla de personer som vi har att göra med.

Trots att det står i nedläggningsbeslutet att förundersökningen ska tas upp igen om mannen återvänder till Sverige så görs det inga kontroller för att upptäcka om han är tillbaka.

– Vi har inte de resurserna att göra det på alla ärenden som läggs ner, säger Björn Lindgren på norrortspolisen i Stockholm.

Den drabbade patienten, Sara, är orolig för vad som ska hända nu när mannen som utnyttjade henne går fri:

– Jag är rädd för att andra blir utsatta. Det är fruktansvärt frustrerande att han har kommit tillbaka och kunnat jobba vidare. Och jag kan inte göra något åt det.

Sara heter egentligen något annat.

Relaterat

Mer om Ekot granskar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".