Ygeman
Foto: TT

Ygeman: Dåliga flygkontroller polisens fel

Nu svarar inrikesministern på kritiken om Sveriges flygkontroller
1:04 min

Som vi kunde berätta i Ekot i morse så har Sverige halkat efter andra EU-länder när det gäller övervakning av flygresenärer.

En EU-lag från 2004 ålägger flygbolagen att scanna alla pass och föra över uppgifterna till polisen vid samtliga flygningar till och från EU, men den lagen har inte genomförts i Sverige. Nu svarar inrikesminister Anders Ygeman på kritiken och han lägger skulden på polisen.

– Sverige har infört direktivet så till vida att vi har lagstiftningen på plats. Sen har polisen valt att inte automatiskt behandla de här uppgifterna, säger Ygeman.

Men det har gått tio år. Är det acceptabelt?

– Jag kan bara konstatera att jag och den svenska regeringen önskar att vi ska ha en automatisk behandling av biljettinformation för att kunna ta reda på dem som åker och strider i utlandet och kommer tillbaka och eventuellt utgör ett hot mot Sverige och svenska intressen, säger Ygeman.

Anders Ygeman lägger alltså skulden på polisen. Han menar att lagen finns på plats, sen är det upp till polisen att bygga upp ett system för automatisk överföring av passageraruppgifter. Men faktum är att den svenska lagen som kom 2006 inte uttryckligen ålägger flygbolagen att lämna ut uppgifter om samtliga passagerare vid alla resor in och ut ur Europa, vilket EU-direktivet kräver.

– Lagen ålägger dem inte automatiskt men det finns möjligheter för polisen att kräva automatisk behandling av det, säger Ygeman.

Är inte regeringen skyldig att se till att vi efterlever EU-direktiv?

– Jo, och vår bild är att vi har gjort det, säger Ygeman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".