Obama, mexiko, flyktingar
Foto: TT

Texasdomare trotsar Obama om invandring

Fem miljoner illegala invandrare kan få stanna
1:57 min

En federal domare i delstaten Texas i USA har gått emot president Barack Obamas kontroversiella beslut att underlätta för mellan fyra och fem miljoner invandrare att kunna stanna legalt i USA.

Domarens beslut är en del av en växande konflikt mellan republikanerna och presidenten, som också utspelar sig i kongressen just nu.

Kongressen har inte kunnat enas om invandringspolitiken och efter år av oenighet beslöt president Obama i höstas att gå runt kongressen och fatta beslut själv.

Republikanerna protesterade kraftfullt, både mot att presidenten agerade på egen hand och mot sakinnehållet om hur invandringspolitiken ska förändras.

Presidentens beslut innebär bland annat att mellan fyra och fem miljoner invandrare som kommit illegalt till USA får möjlighet att stanna. De har bott här länge och bidrar till ekonomin. Med de nya reglerna kan de få arbetstillstånd och slippa risk för att skickas ut.

Många republikaner anser att det är att ge amnesti till människor som brutit mot lagen. 26 republikanska delstatsguvernörer har också startat en juridisk process mot presidentens beslut. De anser att det är olagligt, de gillar inte innehållet och de är oroliga över ökade kostnader.

Domaren i Texas, som själv är kritisk till Obamas hantering och beslut, vill stoppa ansökningar från invandrare om att få stanna, i väntan på en prövning av om Obama går emot konstitutionen eller inte.

Justitiedepartementet meddelade sent igår kväll, igen, att de anser att det har prövats tillräckligt och att de kommer att överklaga Texasdomarens beslut.

Samtidigt pågår en dragkamp i kongressen om pengarna till det departement som ansvarar för gränskontroll och säkerhet, Department of Homeland Security. Pengarna som budgeterats tar slut vid månadsskiftet och republikanerna har hittills sagt nej till mer pengar om inte Obama ändrar eller drar tillbaka sitt invandringsbeslut och det tänker Obama inte göra.

Ju närmare tidsgränsen kommer för när pengarna inte räcker längre, desto mer ökar spekulationerna om att delar av verksamheten snart måste frysas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".