Försvaret, Alliansen
Foto: TT

Alliansen enig om mer pengar till försvaret

"Det är mycket som har hänt i vårt omvärldsläge"
2:13 min

De övriga Allianspartierna välkomnar beskedet från Moderaterna om att partiet vill höja försvarsanslagen för att bland annat stärka försvarets närvaro i Östersjön. Daniel Bäckström är Centerns försvarspolitiske talesperson:

– Utifrån det säkerhetspolitiska läget är det ju mycket fokus som riktas på Östersjön och österut. En viktig förutsättning för oss i de här samtalen som förs nu är att vi ska kunna stärka vår samlade försvarsförmåga, säger Bäckström.

Håller ni med om att man behöver höja försvarsanslagen?

– Ja, jag tror att vi kommer att behöva justera försvarsanslagen, säger Bäckström.

Nyheterna om försvaret har varit flera idag. Till Ekot meddelande Moderaternas Anna Kinberg Batra vilken linje som partiet driver i de pågående samtalen med regeringen om det kommande försvarsbeslutet, men utan att ge några besked om hur mycket mer pengar det handlar om.

Samtidigt publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att Finansdepartementet skulle vara beredda att höja anslagen till försvaret med 500 miljoner kronor per år. Det vill säga långt ifrån Försvarsmaktens krav på åtminstone 4 miljarder kronor per år under de närmaste fyra åren.

Mikael Oscarsson som är Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson ställer sig bakom Moderaternas linje, han ifrågasätter samtidigt om Finansdepartementets förslag på 500 miljoner kronor per år är ett seriöst förslag. Allan Widman som är Folkpartiets försvarspolitiske talesperson håller med:

– Det är naturligtvis oroande nyheter om de skulle överensstämma med verkligheten. Då skulle man kunna hamna på nivåer under försvarsberedningen och det kan inte vara aktuellt, säger Widman.

Att Moderaterna nu säger att man vill höja anslagen var inte oväntat, men välkommet, säger han:

– Det är mycket som har hänt i vårt omvärldsläge sedan förra våren då försvarsberedningen lade fram sitt förslag och det är väl min bedömning att när nu Moderata samlingspartiet uttrycker sig är försvarsberedningens nivå inte längre aktuell utan man har högre ambitioner, säger Widman.

Men att Moderaterna inte lämnar några besked om hur mycket anslagen borde höjas förvånar inte Allan Widman som precis som de andra i de här samtalen inte heller vill säga något om det. Och såväl försvarsminister Peter Hultqvist, som finansminister Magdalena Andersson och Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Jakop Dalunde hänvisar till att frågan bereds just nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".