Mycket snö i luften och man kan skymta två människor.
Foto: TT.

SMHI varnar för hårt väder i fjällen

SMHI har utfärdat en klass 1-varning över Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen där just nu många befinner sig på vintersemester.

De berörda områdena är de västliga delarna av Jämtlands län, Västerbotten och Norrbotten.

– Det har under en länge period varit väldigt blåsigt i fjällen och under natten kommer det komma in tilltagande vindar och snöbyar. Så det varnar vi de som befinner sig på fjället för, säger Sandra Andersson, metrolog vid SMHI.

I nuläget finns ingen risk för att väderförhållanden kommer att förvärras under det kommande dygnet. Men för de som befinner sig uppe på fjället kan den hårda vinden dra ner temperaturen rejält, menar Sandra Andersson på SMHI.

– Det kommer att stanna på en klass1-varning, men uppe på fjällen kan vindbyarna mer kallt än vad det är, säger hon.

Utöver hårda vindar kommer det att snöa en hel del av och till, menar Sandra Andersson, och det kan bidra till dålig sikt om man befinner sig på fjället

En klass 1-varning gäller för 24 timmar, men det kan bli en ny direkt och just nu med de här områdena med tilltagande vindar och snöbyar som avlöser varandra som finns det en risk att det blir så, säger Sandra Andersson, metrolog vid SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".