WWF:s lista över fisk och skaldjur som får rött, gult och grönt ljus. Foto: TT
WWF:s lista över fisk och skaldjur som får rött, gult och grönt ljus. Foto: TT

En del fiskar och skaldjur står både på rött ljus och grönt ljus

Rött eller grönt ljus för fisken
1:57 min

Världsnaturfonden presenterade idag en ny lista med rekommendationer om vilka fisksorter konsumenterna ska köpa. De som får grönt ljus är bra att köpa och de som får rött ljus är av olika skäl inte bra att köpa, enligt WWF.

– Ska jag vara ärlig tittar jag inte på den, utan försöker komma ihåg vad jag har läst om vilken fisk vi ska äta, eller inte, men jag tycker att det är jätteviktigt, säger en kund.

– Nej, det brukar jag inte göra!

Brukar du fråga då?

– Ja, det har hänt, men det var nog länge sedan. Men fisk där jag bor är en sällsynthet, det är väldigt svårt att få tag i. Det finns djupfrysta och block och sådana här inlagda grejer, berättar en annan kund.

Nya arter som i år får grönt ljus på Världsnaturfondens lista är havskräftor fångade i bur eller selektiv trål, några arter av bläckfisk och jätteräkor från Asien med en speciell ASC-certifiering.

Nya på listan med rött ljus, är trålfångad alaska pollock från nordöstra stillahavet och trålfångade ostron.

Räkorna från västkusten har fortsatt rött ljus, bara nordhavsräkor från Barents hav är acceptabla att köpa, enligt Världsnaturfonden.

Alla arter som är märkta med ASC, MSC och Krav ges grönt ljus.

Vissa arter har både rött och grönt ljus, till exempel sill, strömming, rödspätta, blåmussla och krabba. Allt beror på med vilket redskap och var arten fångats. Listan måste läsas noga.

Abborren har grönt ljus, gäddan rött ljus, Världsnaturfondens fiskeexpert Inger Näslund om gäddan kan sportfiskas med gott samvete.

– Om man är sportfiskare ska man tala med sin närmaste fiskevårdskonsulent eller länsstyrelsen eller kommunen och höra efter hur det ser ut i de vatten jag vill fiska, säger hon.

Inger Näslund säger att listan spelar roll, folk har ändrat konsumtionsmönster av torsk och räkor till exempel.

Fiskhandlaren Jonny Hedström, Melanders Fisk i Söderhallarna i Stockholm tycker att listan är bra.

– Det är jättebra att den uppdateras med jämna mellanrum, för att folk frågar, allt oftare så att intresset finns. Absolut.

Vet du var sakerna ni säljer kommer ifrån, humrar, räkor och torsk?

– Ja, det vet vi. Det måste framgå på följesedeln från våra leverantörer varifrån det kommer. Men annars är det bara att ringa upp leverantören så tar de fram det, säger Jonny Hedström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".