Ukrainska soldater på en väg mellan städerna Debaltseve och Artemivsk. Foto: TT
Ukrainska soldater på en väg mellan städerna Debaltseve och Artemivsk. Foto: TT

Risk för att darrig vapenvila i Ukraina blir till katastrof

"Städer nära Debaltseve har redan börjat barikadera sig"
8:59 min

Vapenvilan i östra Ukraina är inne på sin tredje dag. Trots det kommer ständiga rapporter om strider mellan separatister och ukrainska regeringstyrkor runt staden Debalsteve. En välkommen situation, menar OSSE-observatören Thomas Slätis. Frågan är bara om det överhuvudtaget går att prata om en vapenvila.

Grafik: Så tolkas avtalet om vapenvila i Ukraina

Under måndagskvällen pratade Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Petro Porosjenko med varandra en telefonkonferens.

Ledarna ska ha enats om att de stridande skall dra tillbaka sina tunga vapen i dag. Men det kommer rapporter om skottlossningar och flera döda under tisdagen.

Vittnen inne i staden Debaltseve beskriver för ukrainska medier i dag en fruktansvärd situation. Någon vapenvila är det knappast att tala om i denna del av östra Ukraina.

Det kommer rapporter om att ryskstödda styrkor tagit över stora delar av Debaltseve. Ukrainsk militär sitter fast och flera ska ha tagits till fånga.

Normalt sett har staden runt 30 000 invånare. Efter de stora evakueringar som genomfört finns bara några tusen civila kvar.

– De lever under fruktansvärda förhållanden. De sitter i skyddsrum där det inte finns någon värme, det finns ingen el och de får göra sin mat över öppen eld, berättar Maria Persson Löfgren, Ekots korrespondent i Moskva som dagligen följer utvecklingen i östra Ukraina.

Staden Debaltseve, som ligger i Ukraina, är strategiskt viktig då den fungerar som knutpunkt för järnväg och bilväg. Om den intas helt av de ryskstödda separatisterna fruktar många att det kan bli strider även vid närliggande städer.

– Det finns städer i närheten som redan har börjat barrikadera sig och gräva skyttegravar. Man är väldigt orolig för att det kommer spridas, säger Maria Persson Löfgren.

I staden Kramatorsk, cirka sju och en halv mil nordväst om Debaltseve, befinner sig i dag OSSE-observatören Thomas Slätis. Där är läget annorlunda.

– Folk går runt helt vanligt på stan, man hör ingen skottlossning i bakgrunden. På det viset är allt på ytan väldigt lugnt, säger Thomas Slätis, observatör för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Han stämmer in i bilden av ett oroligt östra Ukraina, trots vapenvilan som trädde i kraft i söndags. OSSE jobbar nu på att samla information och dokumentera vad som faktiskt pågår.

Organisationen bedömer att det ändå finns en vapenvila längs långa sträckor av den 40 mil långa skiljelinjen (se karta med Ekots grafik). Enligt OSSE hålls det relativt bra.

– Men problemet är ändå att vissa områden är så osäkra att vi har problem att få tillgång. Då har vår chefsobservatör nu försökt få garantier, från båda parter i och med det nya vapenstilleståndsavtalet, så att vi som observatörer kan ta oss in i alla områden, säger Thomas Slätis.

Mot bakgrund av den information som fanns i söndags, när vapenvilan trädde i kraft, finns enligt OSSE nu fyra tydliga så kallade fickor där det är mycket oroligt. Situationen är trots allt bättre än tidigare, enligt Thomas Slätis:

– Det går att tala om en vapenvila till den del att man har sträckor där det har lugnat sig. Där det inte pågår strider är det en välkommen situation. Det gäller att minnas det, säger han.

Ekots korrespondent i Moskva menar dock att det är svårt att betrakta rådande situation som en vapenvila. Det pågår fortfarande hårda strider, konstaterar Maria Persson Löfgren.

– Även om det sker på några få platser, i förhållande till hur det var tidigare där det var strider på betydligt fler platser, så kan vi inte säga att vapenvilan fungerar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".