President Cristina Fernandez de Kirchner och oppositionsledaren Sergio Massa på ett foto från tiden då han arbetade som presidentens stabschef. Foto: Natacha Pisarenko/TT.
President Cristina Fernandez de Kirchner och oppositionsledaren Sergio Massa på ett foto från tiden då han arbetade som presidentens stabschef. Foto: Natacha Pisarenko/TT.

Dödsfallet som splittrar Argentina

Får politiska förtecken.
1:56 min

Idag väntas tiotusentals argentinare gå ut på gatorna i huvudstaden Buenos Aires. Det för att hedra den avlidne åklagaren Alberto Nisman, som för en månad sen hittades död i sitt hem under oklara omständigheter. Men manifestationen är framför allt en politisk protest mot Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner.

– Den här demonstrationen behöver avpolitiseras. Det här är en manifestation där vi vill visa stöd för Alberto Nisman och markera att vi vill ha ett slut på straffriheten. Det argentinska folket måste enas, sa oppositionsledaren Sergio Massa till argentinsk TV.

Sergio Massa låter precis som de andra oppositionsledarna. Alla betonar de att dagens manifestation inte alls är politisk. Samtidigt är deras blotta närvaro ett bevis på att demonstrationen framför allt är en protest mot Cristina Fernandez de Kirchner, vars efterträdare ska väljas i presidentvalet i oktober.

Det var en grupp åklagare som för ett par veckor sedan aviserade att de skulle ordna en manifestation till stöd för sin kollega Alberto Nisman, som i mitten av januari hittades död i sin lägenhet under mystiska omständigheter. Nisman ledde utredningen av bombattacken mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994, och var övertygad om att Iran låg bakom attentatet. Nisman hävdade att Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner medvetet försökte sinka utredningen för att skydda iranierna. I utbyte skulle Argentina få fördelaktiga handelsvillkor med Iran.

Nismans död har delat argentinarna, mellan de som anklagar regeringen för att ha låtit mörda åklagaren, och de som tror att säkerhetspolisen och oppositionen ligger bakom, med motivet att regeringen skulle hamna i dålig dager inför presidentvalet i oktober. Cristina Fernandez de Kirchner har inte kommenterat anklagelserna mot henne, men sa apropå dagens demonstration att oppositionen bara vet hur man hatar.

– Hatet lämnar vi till dem, vi vet hur man älskar, sa Argentinas president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".