Korvetterna HMS Sundsvall och HMS Gävle på väg in till Stadsgårdskajen vid en sjöstridsflottilj.. Foto: Sergeant Alexander Karlsson, Försvarsmakten/TT:
Korvetterna HMS Sundsvall och HMS Gävle på väg in till Stadsgårdskajen vid en sjöstridsflottilj. Foto: Sergeant Alexander Karlsson, Försvarsmakten/TT:

Svenska och finländska försvaren i tätare samarbete

"Det är inte frågan om en försvarsallians"
2:04 min

Sedan flera år har de svenska och finländska försvarsmakterna utrett hur ett närmare militärt samarbete mellan länderna skulle kunna se ut. Ikväll togs de planerna ett steg närmare att bli verklighet när slutrapporten från Finlands och Sveriges försvarsmakter presenterades.

Tanken är att länderna ska kunna samarbeta i såväl övningar som i en krissituation.

Att de båda länderna nu även vill samarbeta i en kris innebär i praktiken att planerna har tagit ett stort kliv framåt, inte bara ett steg, menade Peter Det är inte ett steg närmare ett tätare samarbete, utan ett stort kliv, menar försvarsminister Peter Hultqvist.

- Om det inträffar en militär eller civil kris av något slag så ska vi genom att kunna använda gemensamma resurser bidra till varandras säkerhet eller eventuellt lösa en situation. Det är ett sätt att skapa handlingsfrihet på men det är också ett sätt att ta den europeiska och nordiska solidaritetsdeklarationen på allvar. Men vi vet ju inte hur en sådan situation ser ut och hur den skulle kunna vara i praktiken, men för att ha maximal handlingsfrihet vill vi förbereda oss på den typen av situationer. Hamnar vi där är allting avhängigt på att respektive regering fattar beslut om att använda den möjligheten och att det också konfirmeras av respektive riksdag. Den militära alliansfriheten är grunden.

Tanken är alltså att Sverige och Finland ska samarbeta på en rad områden, det handlar bland annat om flygvapnet, marinen, om logistik, informationsutbyte och att på några års sikt skapa en möjlighet till ett gemensamt arméförband. Men ett förband som ska vara delbart, poängterade Peter Hultqvist  och betonade med det att det absolut inte är frågan om en försvarsallians mellan de båda länderna.

Något som hans finländske kollega Carl Haglund däremot öppnade för på det seminarium där de båda deltog ikväll:

- Fördelarna skulle säkert vara många men det är som sagt inte aktuellt idag, säger Carl Haglund.

Det som de båda försvarsministrarna däremot betonade var att tanken med samarbetet är att de båda försvarsmakterna ska bli mer effektiva. Målet är inte att spara pengar. 

 - När det gäller samarbetet tror inte jag att det är där de ekonomiska utmaningarna kommer att ligga utan det kommer att ligga på hemläxan för svenskt försvar, säger Peter Hultqvist.

Nu ska den här slutrapporten beredas politiskt i de båda länderna. Peter Hultqvist kommer att ta initiativ till en utredning för att se över vilken lagstiftning som måste ändras för att samarbetet ska fungera i praktiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".