Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Szilard Koszticsak
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Szilard Koszticsak

Putin: Fortsatta strider var väntade

På kritiserat besök i Ungern
1:42 min

Trots fortsatta strider anser Rysslands president Vladimir Putin att vapenvilan i Ukraina i stort sett hålls. De stridigheter som fortsatt främst kring staden Debaltseve var enligt Putin att vänta. Det sa han på en presskonferens i Budapest på tisdagskvällen tillsammans med Ungerns premiärminister Viktor Orban.

– De som är inringade kommer att försöka bryta sig ut. Milismännen, de proryska separatisterna, kommer att försöka hålla dem kvar, sa Vladimir Putin som förklaring till att strider fortsatt främst i den viktiga järnvägsknuten Debaltseve i östra Ukraina, trots den vapenvila som trädde i kraft i söndags.

Enligt den ryska presidenten var det här att vänta, men han uppmanade samtidigt separatisterna att låta de inringade ukrainska soldaterna att lämna området och den ukrainska regeringen att låta sina soldater lägga ner vapen.

Krisen i Ukraina blev som väntat ett av huvudämnena under presskonferensen som hölls här i kväll i Ungerns huvudstad Budapest efter dagens möte mellan Vladimir Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Själva lyfte de fram de överenskommelser som nåtts på energiområdet. Ryssland kommer även i fortsättningen att vara en viktig leverantör av gas till Ungern. Dessutom kommer man från rysk sida att låna ut över 90 miljarder kronor för utbyggnaden av Ungerns enda kärnkraftverk.

Den ryska presidentens besök i EU- och Natolandet Ungern har kritiserats, både här i Ungern och i övriga Europa. Men premiärminister Viktor Orban sa att ingen tjänar på att isolera Ryssland och att Ungern behöver Ryssland.

Han sa också att det är naivt att tro att Europa skulle kunna klara sig utan Ryssland som handelspartner och utan Ryssland som energileverantör.

För Vladimir Putin var besöket ett välkommet tillfälle att visa att han inte är helt isolerad av EU trots händelserna i Ukraina det senaste året med bland annat den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".