Överläkare Anders Ternhag säger att varje timme i väntan på rätt antibiotika ökar risken att en patient dör. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Överläkare Anders Ternhag säger att varje timme i väntan på rätt antibiotika ökar risken att en patient dör. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
En enkät till landets mikrobiologiska laboratorier som publiceras i Läkartidningen, visar att inget labb har jourpersonal utanför de vanliga öppettiderna. Foto: Lars Pehrson/TT.
2 av 2
En enkät till landets mikrobiologiska laboratorier som publiceras i Läkartidningen, visar att inget labb har jourpersonal utanför de vanliga öppettiderna. Foto: Lars Pehrson/TT.

Bättre öppettider på laboratorier kan rädda liv

"Viktigt att få snabba svar"
2:16 min

Begränsade öppettider på de mikrobiologiska laboratorierna kan fördröja livsavgörande behandling av blodförgiftning. Det visar en enkät som publiceras i Läkartidningen. Flera läkare kräver nu att labben utökar service och öppettider.

I väntan på korrekt svar på vilka bakterier patienterna bär, tvingas läkare sätta in bredare antibiotika, vilket kan öka utvecklingen av resistenta bakterier.

På grund av laboratoriernas öppettider får många vänta på rätt behandling, ibland i flera dagar eftersom svaren på vilken bakterie det handlar om dröjer.

Men behandlingen kan inte vänta, säger överläkare Anders Ternhag vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Det kan vara en patient som har en svår urinvägsinfektion med hög feber och allmänpåverkan och i värsta fall blodförgiftning och en septisk chock. Där vill man ju verkligen ge korrekt behandling. Men vi har resistensproblem med de här vanliga bakterierna som ger urinvägsinfektioner. Det är väldigt viktigt att man får snabba svar från labbet på vad det är som växer och hur resistensmönstret ser ut, säger Ternhag.

Hur länge kan man vänta?

– Är det någon som är kritiskt sjuk har man inte råd att vänta alls. Då behandlar man så brett man bara kan, och sedan smalnar man av så fort man får ett odlingssvar.

En enkät till landets mikrobiologiska laboratorier som publiceras i Läkartidningen visar att inget labb har jourpersonal utanför de vanliga öppettiderna. Det innebär att personalens arbetstider styr när blodprover kan analyseras, vilket kan fördröja svaren avsevärt.

Mer än 1000 personer dör varje år av blodförgiftning, och vetenskaplig forskning visar att väntan på rätt behandling kan vara avgörande, enligt Anders Ternhag.

– Varje timme som går innan man får rätt antibiotika ökar risken att avlida, säger han.

Professor Otto Cars vid det internationella nätverket ReAct menar att försenad diagnostik kan ge fler resistenta bakterier.

– Det är klart att om man inte har en snabb och säker diagnostik så kan det också driva resistensutvecklingen framåt i onödan, säger Otto Cars.

Han anser att jouröppna laboratorier kan behövas, som det tidigare också funnits.

– De antibiotika som är effektiva blir allt färre, och vi behöver snabbare vägledning från laboratorierna. Det är en patientsäkerhetsfråga, säger Otto Cars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".