skola
1 av 3
Temperaturen mäts på alla elever som sedan tvättar händerna i klorvatten för att undvika ebolasmitta. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
skola
2 av 3
Läraren Prince Allison lär eleverna hur de ska skydda sig mot ebola nu när alla kommer tillbaka till skolan. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
skola
3 av 3
Siedey Langford, Viola Onumah och Teta Thomas har haft ofrivilligt lov 6 månader under ebolaepidemin, men denna vecka öppnar Liberias skolor. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

Liberia: Stopp på ebola före mars

1:54 min

Av de tre eboladrabbade länderna i Västafrika, räknar nu Liberia med att kunna få stopp på epidemin redan den här månaden, enligt utrikesministern. Landet har för närvarande åtta konstaterade fall. I veckan öppnade många av landets skolor där eleverna haft ofrivilligt lov i mer än ett halvår.

Gymnasieelever i huvudstaden Monrovia står på led för att tvätta händerna med klorvatten och få tempen snabbmätt mot pannan. Överallt står skyltar: ”Nudda inte varandra, ebola dödar”. Alla de tonåringar jag träffar är glada att de äntligen får komma tillbaka till plugget.

17-åriga Viola Unumah blev exalterad när hon hörde regeringsbeslutet att hon skulle få börja skola igen i måndags. Det var trist med självstudier och ensamt på grund av utegångsförbud. Viola går i sista ring och drömmer om att bli jurist. Hon är inte rädd för att bli smittad i skolan, men klasskompisen Siedey Langford är det.

Om en enda insjuknar så stänger de säkert skolan igen, tror hon. På svarta tavlan skriver magister Prince Allison ordet ebola.

– Ebola är en sjukdom som inte kan botas, bara undvikas.

Ingen elev invänder, trots att knappt hälften av de smittade faktiskt överlever med vård och försök pågår i landet med läkemedel och vaccin.

I måndags gick Guinea, Sierra Leone och Liberia ut gemensamt och sa att man hoppas stoppa epidemin inom två månader, men utrikesminister Augustine Ngafuan tror att Liberia som har betydligt färre fall än sina grannländer, skulle kunna komma ned till noll redan i slutet av månaden. Då hoppas man kunna påbörja Världshälsoorganisationens nedräkning för att landet ska kunna klassas som ebolafritt till mitten av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista