Kina
Foto: TT

Turismen skjuter i höjden under kinesiska nyåret

”Från 900 yuan till 5000 yuan för en natt”
2:33 min

Idag är det nyårsafton i Kina, som är årets största högtiden. Och i takt med att Kina blivit rikare väljer allt fler kineser att åka på semester under nyåret, trots att priserna skjuter i höjden.

– Det är så kallt I Chengdu nu, det är därför jag är här. Det är klart att man vill åka till ett varmt ställe när det är vinter hemma, säger 39-åriga Chen.

Hon sitter vid poolkanten på ett hotell i staden Sanya, på ön Hainan i södra Kina. Sanya är den sydligast belägna staden i Kina, och har blivit ett av de mest populära turistmålen i Kina. I poolen leker Chens femåriga dotter med några andra barn. Det här är första gången både Chen och dottern varit iväg på en badsemester. Zhou's man kunde dock inte få ledigt, utan är hemma och jobbar.

Men de ska bege sig till flygplatsen om några timmar, säger hon. Idag är det nyårsafton i Kina och hotellpriserna skjuter i höjden.

– Priset är den främsta anledningen till att jag väljer att åka hem nu, säger Chen.

För vissa i Kina började ledigheten redan för några dagar sedan. Men för många andra börjar den idag, eller imorgon. Kina kommer nu nästan att stanna i en till två veckor. Och att alla är lediga samtidigt leder till att priser för både biljetter och hotell skjuter i höjden. Zhou är manager på det hotell Chen bor på och sitter med oss vid poolen.

– Priset för ditt rum nu är 900 yuan per natt, eller hur? frågar Zhou Chen och tillägger: Från och med nyårsafton kommer priset att vara runt 5000 yuan per natt för det rummet. 5000 yuan motsvarar nästan 7000 kronor.

Folk väljer att betala så höga priser eftersom det här är den enda gången på året de har en lång sammanhängande semester, säger Zhou.

Det debatteras just nu i Kina om semestersystemet ska göras flexiblare och att folks semestrar kanske borde förlängas. Det hade kunnat sätta fart på den inhemska konsumtionen, ett uttalat mål för regeringen. Vissa steg har redan tagits i den riktningen.

Men veckan, eller kanske för vissa, veckorna, efter nyåret är för de flesta fortfarande all egentlig semester de får. Hotell och flygpriser i hela östra Asien påverkas av det här. Runt fem miljoner kineser väntas åka utomlands den här veckan.

Men de flesta väljer att åka hem och träffa sina släktingar. Det resulterar i världens största årliga migration. Hundratals miljoner kineser är ute och reser. Under hela perioden väntas runt tre miljarder enkelresor göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".