Foto: J Pat Carter/TT.
Foto: J Pat Carter/TT.

Finland långt före Sverige i flygkontroller

"Vi ser det som en flaskhals"
2:10 min

Efter terrordåden i Paris och Köpenhamn vill EU:s ledare skärpa gränskontrollerna även för EU-medborgare som reser in och ut ur Europa.

Men Sverige har hamnat på efterkälken och det kommer att ta många år innan gränspolisen har den teknik som krävs för att slippa långa köer på flygplatserna.

I Finland är man däremot långt framme. Där testas automatiska spärrar med ansiktsscanning och fingeravtrycksläsare. Penti Alapetti är chef för den finska gränspolisen.

Kaptenlöjtnant Pentii Alapetti, chef för den finska gränspolisen, visar hur den automatiska spärren fungerar. Man drar passet genom en läsare, därefter skannar en kamera av ansiktet. Om bilden överensstämmer med passet lyser en grön lampa och grinden öppnas. Hela proceduren tar bara sju sekunder.

Det här är ett exempel på ny teknik som nu testas på olika flygplatser i Europa, med EU-pengar. Men här ligger Sverige långt efter. Som Ekot berättade igår har svenska myndigheter, trots att det gått tio år, ännu inte genomfört EU-regler om övervakning av flygresenärer.

Sverige har heller inte sökt EU-pengar för att testa ny teknik på flygplatserna. Det betyder att om EU efter de senaste terrordåden inför krav på gränskontroller även av EU-medborgare, vilket den svenska regeringen vill, så blir det svårt att genomföra i praktiken utan långa köer eftersom tekniken saknas.

På SAS beklagar man att Sverige halkat efter. Thomas Jakobson är säkerhetsansvarig på SAS i Europa:

– Vi ser det som en flaskhals. De pass vi har i EU är biometriska, det finns ett litet chip med en digital bild av dig. En del automater har att du lägger fingret på, på en annan automat tar de en bild av ditt ansikte och sen jämförs den digitalt med den bild som finns i passet. Det är väldigt säkert och det här kommer ju mer och mer, säger Jakobson.

Men inrikesminister Anders Ygeman menar att det inte är någon idé att införa ny teknik på svenska flygplatser så länge som det inte sker samtidigt i hela EU.

– Vi har en gemensam yttre gräns med de andra Schengenländerna, därför krävs det att Schengenområdet gör de här förändringarna för att vi ska ha någon nytta av det i Sverige, säger Ygeman.

Är det inte svårt att vara ute och predika skärpt gränskontroll av EU-medborgare som du gör, när det i praktiken blir svårt eftersom det kommer att bli långa köer?

– Det beror på att Schengenländerna och EU inte har bestämt att vi ska använda oss av dem än.

Många EU-länder har redan teknisk utrustning för det här, man har automatiska spärrar där man tar både fingeravtryck och ansiktsscanning på EU-medborgare.

– Du får ingen användning för uppgifterna om inte alla länder använder samma regler för då kan man ju gå in via ett land och sen förflytta sig utan nån gränskontroll till det andra, så vi måste ha gemensamma regler för att det ska vara ett aktivt redskap, säger Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".